- Διαφήμιση -

Στην ανατολική πλαγιά του όρους Ζήρεια, σε υψόμετρο 1.750 μέτρων, βρίσκεται το περίφημο σπήλαιο «του Ερμή».  Κατά την μυθολογία, στα έγκατα του σπηλαίου γεννήθηκε ο ψυχοπομπός Ερμής, γιος του Δία και της Μαίας. Ο μικρός Ερμής, το πρώτο βράδυ της γέννησής του, δραπέτευσε από το λίκνο του και άρπαξε τα ιερά βόδια του Απόλλωνα και την επομένη κατασκεύασε την πρώτη λύρα από το καβούκι μιας χελώνας και τα νεύρα ενός βοδιού, το πρώτο κατά το μύθο, μουσικό όργανο που κατασκευάστηκε στον κόσμο, το οποίο αργότερα χάρισε στον θεό για να τον εξευμενίσει.

Το σπήλαιο είναι 1.200 τ.μ. και διακλαδίζεται σε 8 θαλάμους με συμπλέγματα σταλακτιτών και σταλαγμιτών, απόδειξη της εκατομμυρίων ετών «ηλικίας» του. Έχει αρκετά κατηφορική κλίση και η κύρια διαδρομή είναι μήκους περίπου 100 μέτρων. Εκεί υπάρχουν συνολικά 8 θάλαμοι, κάποιοι από αυτούς με πανέμορφο διάκοσμο. Στο τέλος του 8ου θαλάμου και ύστερα από ένα πολύ στενό πέρασμα, το σπήλαιο συνεχίζει αρκετά ακόμα, μέσα από άλλους μικρότερους θαλάμους και πολύ στενούς διαδρόμους. Στο τέλος βρίσκονται 2 βάραθρα, ένα των 15 και ένα των 30 μέτρων.

-Ανακαλύψτε το νέο e-shop του Βιβλιοπωλείου ΚΟΥΚΙΔΑ-

Γνωρίζατε ότι:

  • Κατά τη μυθολογία εκεί φύτρωνε το μώλη, μυθικό χόρτο με μαγικές ιδιότητες, το οποίο ο Ερμής έδωσε στον Οδυσσέα για να τον προστατέψει από τα μάγια της Κίρκης.
  • Ο Σπηλαιολογικός Ελληνικός Εξερευνητικός Όμιλος, στο πλαίσιο του Μουσικού Φεστιβάλ Ζήρειας,  οργανώνει  ασφαλείς επισκέψεις στο μοναδικό σπήλαιο του Ερμή για όσους επισκέπτες το επιθυμούν.