- Διαφήμιση -

Κλείνει την ΕΑΣ Κιάτου

Τι απαντά η ίδια με ανάρτηση της που φέρει τον τίτλο: «Μαρία Θελερίτη, ορμώμενη εκ Στιμάγκας Κορινθίας»… Η τροπολογία «πέρασε νύχτα» και οδηγεί σε κλείσιμο την ΕΑΣ Κιάτου, στον οποίο ο αγροτικός συνεταιρισμός Στιμάγκας χρωστά 1.000.000 ευρώ

-Ανακαλύψτε το νέο e-shop του Βιβλιοπωλείου ΚΟΥΚΙΔΑ-

Τροπολογία που εγείρει σοβαρότατες υπόνοιες για εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων μέσω «τακτοποίησης» χρεών ενός εκατομμυρίου ευρώ κατέθεσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Θελερίτη και έκανε αποδεκτή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου σε νομοσχέδιο για τα νωπά προϊόντα που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα. Η ρύθμιση της κυρίας Θελερίτη που πέρασε «νύχτα» από την Ολομέλεια της Βουλής οδηγεί σε «λουκέτο» όλες τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) που δεν έχουν μετατραπεί σε Ανώνυμες Εταιρείες (σ.σ. με τον κάθε μέτοχο να έχει εως 20% του κεφαλαίου) όπως προβλέπει νόμος του 2016, ανεξάρτητα αν οι ΕΑΣ είναι οικονομικά υγιείς ή αν τους χρωστούν χρήματα άλλοι αγροτικοί συνεταιρισμοί.

Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, η ρύθμιση της κυρίας Θελερίτη φέρνει και το κλείσιμο του ΕΑΣ Κιάτου, στον οποίο ο αγροτικός συνεταιρισμός Στιμάγκας χρωστά 1.000.000 ευρώ. Τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα δε, υποστηρίζουν ότι η Στιμάγκα είναι τόπος κατοικίας και εκλογική έδρα της κυρίας Θελερίτη.

Το protothema.gr μίλησε με τον κ. Κώστα Παπαβασιλείου πρόεδρο της ΕΑΣ Κιάτου, ο οποίος επισημαίνει «Η ΕΑΣ Κιάτου είναι μια οικονομικά υγιής ένωση και με την τροπολογία μας κλείνουν. Οδηγούν στην ανεργία 41 εργαζόμενους» και προσθέτει «η κυρία Θελερίτη που κατέθεσε την τροπολογία κατάγεται – όλως τυχαίως – από την Στιμάγκα της οποίας ο αγροτικός συνεταιρισμός – όλως τυχαίως – μας χρωστά 900.000 – 1.000.000 ευρώ και τα διεκδικούμε μέσω δικαστηρίου».
«Έχουμε στοχοποιηθεί γιατί δεν είμαστε του χεριού τους. Τελικά φαίνεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ όσους θεωρεί αντιπάλους τους καταδιώκει. Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας στην πρωτογενή παραγωγή. Θα κάνουμε ότι είναι απαραίτητο για να διαφυλάξουμε τις θέσεις εργασίας αλλά με αυτούς δεν ξέρουμε τι θα μας ξημερώσει» υπογραμμίζει ο κ. Παπαβασιλείου.

Από την άλλη πλευρά η κυρία Θελερίτη επιχειρώντας να απαντήσει στα δημοσιεύματα του τοπικού τύπου δημοσίευσε στην προσωπική της ιστοσελίδα ανακοίνωση με τίτλο «Επί του προσωπικού και επειδή το προσωπικό είναι πολιτικό» που υπογράφει ως «Μαρία Θελερίτη, ορμώμενη εκ Στιμάγκας Κορινθίας».

Στην ανακοίνωσή της, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζει την αριστερή και φεμινιστική της «ταυτότητα», χρησιμοποιεί στοίχους του Μιχάλη Κατσαρού αλλά αποφεύγει να απαντήσει για την ουσία της υπόθεσης. Αναλυτικά το κείμενό της έχει ως εξής: «

Επί του προσωπικού και επειδή το προσωπικό είναι πολιτικό
Μαρία Θελερίτη, ορμώμενη εκ Στιμάγκας Κορινθίας.

Επειδή η τοπική διάσταση των ψευδών ειδήσεων έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις και εκτός του πολιτικού διακυβεύματος αναφορικά με την διαφάνεια στους αγροτικούς συνεταιρισμούς, τίθενται και ζητήματα που θίγουν την υπόληψη, την αξιοπρέπεια και την ακεραιότητά μου, θεωρώ σκόπιμο να απαντήσω και στο προσωπικό επίπεδο. Άλλωστε ως αριστερή και ως φεμινίστρια πιστεύω ακράδαντα ότι το προσωπικό είναι πολιτικό.

Όσες και όσοι με γνωρίζουν, γνωρίζουν ότι όχι μόνο δεν έκρυψα την καταγωγή μου από αγροτική περιοχή και οικογένεια αγροτών και αγροτισσών, αλλά αντιθέτως την ανέδειξα επειδή ακριβώς αυτή η καταγωγή συνέβαλε στην συγκρότηση της προσωπικότητάς μου και σε μεγάλο βαθμό στην θεώρησή μου για τον κόσμο, τις σχέσεις παραγωγής, τις σχέσεις εξουσίας, τις σχέσεις μεταξύ των φύλων και βέβαια το πολιτισμικό και συμβολικό κεφάλαιο της Κορινθίας και της Πελοποννήσου.  Άλλωστε η καταγωγή μου, σε συνδυασμό με όσα αποκόμισα στον βίο μου σπουδάζοντας, δουλεύοντας, σχετιζόμενη και κυρίως δρώντας από κοινού με άλλους και άλλες για έναν καλύτερο και πιο δίκαιο κόσμο, διαμόρφωσαν την προσωπικότητα και τις βιωματικές εμπειρίες μου.

Η επιχειρούμενη, μέσω των πρόσφατων επιθέσεων και ψευδών ειδήσεων που διακινούνται ευρέως και θα έλεγα με μένος, συσχέτιση της κοινοβουλευτικής μου δράσης και της πολιτικής μου διαδρομής με τον τόπο καταγωγής μου ωστόσο, δεν έχει να κάνει με τα προαναφερόμενα και σε καμία περίπτωση δεν είναι ανιδιοτελής ή και «λαογραφική». Αντιθέτως συνιστά απτή απόδειξη για την ανθεκτικότητα της πελατειακής λογικής και νοοτροπίας. Μιας νοοτροπίας που αδυνατεί να συλλάβει την έννοια και την διάσταση του κοινού και συλλογικού καλού και είναι εγγενώς εγκλωβισμένη στο ιδιοτελές και προσωπικό όφελος και κέρδος ως αποκλειστικού κίνητρου και αυτοσκοπού της ύπαρξης κάθε πολιτικού και θα έλεγα κάθε πολιτικού και δρώντος υποκειμένου.  Μιας νοοτροπίας που παράλληλα δεν διστάζει να αξιοποιήσει θεμιτά αλλά και αθέμιτα μέσα, χαλκευμένες ειδήσεις και προσβολές, φτάνει να διατηρηθεί το status quo και να μην αλλάξουν οι δεδομένοι συσχετισμοί και εγκατεστημένες μικροεξουσίες που ανενόχλητες δρουν εδώ και δεκαετίες σε  βάρος του συλλογικού καλού με μέσα συχνά παράνομα.

Κατανοώ εν μέρει την αδυναμία μετατόπισης σε άλλες οπτικές και λογικές, διότι γνωρίζω ότι αυτή η νοοτροπία και ιδεολογία είναι αγκυρωμένη σε βαθειά συντηρητικές αντιλήψεις για την κοινωνία και απέχει μακράν από τις έννοιες της δημοκρατίας, της διαφάνειας, του ελέγχου και βεβαίως της λογοδοσίας. Από την άλλη δεν είναι δυνατόν να ανεχθώ την συκοφαντία και την προσβολή της αξιοπρέπειάς μου στο όνομα των συντηρητικών αγκυλώσεων και της αδυναμίας πρόσληψης και κριτικής της πραγματικότητας με όρους ισοτιμίας και πολιτικού πολιτισμού. Για να πω διαφορετικά δεν θα ανεχθώ ψεύδη και κατασκευασμένες κατηγορίες που επιχειρούν να με συκοφαντήσουν και να με διαβάλλουν στη  βάση της καταγωγής, του φύλου, των πεποιθήσεων, της ηλικίας, της προσωπικής μου διαδρομής, και της κοινοβουλευτικής μου δράσης. Ούτε θα ανεχθώ δίκη προθέσεων χωρίς αποδείξεις μόνο και μόνο επειδή κάποια τοπικά μέσα ενημέρωσης αδυνατούν ή δεν επιλέγουν να διασταυρώσουν τις «ειδήσεις» και να αναζητήσουν ως οφείλουν αποδείξεις για όσα λέγονται και απλώς διακινούν ειδήσεις ως απλοί αγωγοί μεταβίβασης πληροφοριών.

Και θα ήθελα να τελειώσω αυτό το σημείωμα επί του προσωπικού, παραφράζοντας έναν στίχο του Μιχάλη Κατσαρού:
Δεν έχουμε αμελήσει, έχουμε πάρει μαζί μας νερό γιατί γνωρίζουμε ότι το μέλλον μας θα έχει πολύ ξηρασία. Αλλά αξίζει τον κόπο ξανά και ξανά!

Μιχάλης Κατσαρός

«Θα σας περιμένω»
Θα σας περιμένω μέχρι τα φοβερά μεσάνυχτα αδιάφορος-
δεν έχω πια τι άλλο να πιστοποιήσω.
Οι φύλακες κακεντρεχείς παραμονεύουν το τέλος μου
ανάμεσα σε θρυμματισμένα πουκάμισα και λεγεώνες.
Θα περιμένω τη νύχτα σας αδιάφορος
χαμογελώντας με ψυχρότητα για τις ένδοξες μέρες.
Πίσω απὸ το χάρτινο κήπο σας
πίσω απὸ το χάρτινο πρόσωπό σας
εγὼ θα ξαφνιάζω τα πλήθη
ο άνεμος δικός μου
μάταιοι θόρυβοι και τυμπανοκρουσίες επίσημες
μάταιοι λόγοι.
Μην αμελήσετε.
Πάρτε μαζί σας νερό.
Το μέλλον μας θα έχει πολὺ ξηρασία.

 

Του Χρήστου Μπόκα