- Διαφήμιση -

Για όγδοη ημέρα πραγματοποιούν πέντε παράκτιοι αλιείς απεργία πείνας έξω από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Διαμαρτύρονται για την απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου να επαναφέρει το ψάρεμα με βιντζότρατα.

-Ανακαλύψτε το νέο e-shop του Βιβλιοπωλείου ΚΟΥΚΙΔΑ-

Οι αλιείς υποστηρίζουν ότι αυτή η απόφαση αντίκειται στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς και θα επιφέρει καταστροφή στο θαλάσσιο οικοσύστημα. Η βιντζότρατα είναι ένα δίχτυ με περίμετρο σε κάθε άνοιγμα μόλις 8 χιλιοστά. Το σκάφος δένει κοντά στην στεριά και τραβάει το δίχτυ προς τα έξω σέρνοντας το βυθό με αποτέλεσμα να σαρώνει τα πάντα. Οι αλιείς είναι κατηγορηματικοί ότι θα υπάρξουν ανυπολόγιστες συνέπειες με το αιτιολογικό ότι στο βυθό βρίσκεται όλος ο γόνος αφού εκεί αναπαράγονται τα ψάρια.

Σύμφωνα με το μέλος της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Παράκτιων Αλιέων Δημήτρη Κοτσόργιο η απεργία πείνας θα συνεχιστεί έως ότου δικαιωθούν και αποσυρθεί ο εφαρμοστικός κανονισμός που επαναφέρει το ψάρεμα με βιντζότρατα.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης φαίνεται να υποκύπτει στις συνεχείς πιέσεις των κατόχων των σκαφών με βιντζότρατα, αγνοώντας τις μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στο θαλάσσιο οικοσύστημα αλλά και τα συμφέροντα των αλιέων παράκτιας ήπιας αλιείας που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των αλιέων (περίπου 95%). Η απόφαση δεν έχει καν λάβει υπόψη τις παρατηρήσεις της μελέτης του ΕΛΚΕΘΕ η οποία συστήνει καταγραφή των αλιευμάτων σε περισσότερες περιοχές, να αλλάξει ο τρόπος χρήσης ώστε να περιοριστούν οι αρνητικές επιπτώσεις, να επεκταθεί η απαγόρευση από Απρίλιο έως Μάιο σε όλες τις ελληνικές θάλασσες και από Νοέμβριο έως Απρίλιο σε κλειστούς κόλπους και η αλιεία να επιτρέπεται 4 μήνες αντί για 6 που ισχύει σήμερα.

 

Η Ομοσπονδία Οικολογικών Οργανώσεων Κορινθιακού Κόλπου “Η ΑΛΚΥΩΝ” με επιστολή που έστειλε στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων , γνωστοποιεί ότι στηρίζει των αγώνα των αλιέων που κάνουν απεργία πείνας διότι αγωνίζονται για μια ζωντανή θάλασσα. Ζητάνε από τον Υπουργό την άμεση ανάκληση της απόφασης για την βιντζότρατα.