ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Εσύ ξέρεις από Νεμέα;

0

Η Νεμέα αποτελεί την μεγαλύτερη αμπελουργική ζώνη της χώρας και παράγει τα ονομαστά κρασιά Ονομασίας Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας (Ο.Π.Α.Π.). Απέχει μόλις 41 χιλιόμετρα από την Κόρινθο κοντά στο όρος του Προφήτη Ηλία, σε υψόμετρο 312 μέτρων.

Μέχρι το 1923 ονομαζόταν Άγιος Γεώργιος από την ομώνυμη βυζαντινή εκκλησία, από το οποίο πήρε και το όνομα της η διασημότερη οινική ερυθρή ποικιλία της Ελλάδας, το Αγιωργίτικο.

Άγιος Γεώργιος Νεμέας

Η περιοχή είναι ιδιαίτερα γνωστή από την αρχαιότητα εξαιτίας του μύθου του Ηρακλή και του λιονταριού της Νεμέας. Ωστόσο, η σημαντικότητα της περιοχής ενισχύεται, καθώς από τον 6ο έως τον 3ο αιώνα  π.Χ. διαδραματίζονται οι γνωστοί σε όλους αγώνες της Νεμέας, τα Νέμεα, αθλητικοί και θρησκευτικοί αγώνες που αποτελούσαν μέρος των πανελλήνιων αγώνων της εποχής μαζί με τους αγώνες στους Δελφούς, τον Ισθμό και την Ολυμπία.

Από το 1996 χάρη αναβιώνουν οι αγώνες χάρη στις προσπάθειες του ομώνυμου Συλλόγου και του αρχαιολόγου Στέφανου Μίλλερ.

Γι’ αυτό είναι η ιδανική ευκαιρία να επισκεφτείς το Αρχαιολογικό μουσείο της Αρχαίας Νεμέας και το Ναό του Διός.

Η γιορτή του κρασιού της Νεμέας ξεκίνησε στις 12 Σεπτεμβρίου το 1979 και δημιουργός της ήταν ο Νικόλαος Π. Μπούρας (1926-1993)

 

Εναλλακτικός τουρισμός

Η περιοχή της Νεμέας έχει την δυνατότητα να προσελκύσει όσους στηρίζουν τον εναλλακτικό τουρισμό, αφού μπορούν να θαυμάσουν από κοντά τον μεγαλύτερο αμπελώνα των Βαλκανίων, την περίφημη Παναγία του Βράχου αλλά και να παρακολουθήσουν ή να συμμετέχουν στην αναβίωση των Νεμέων Αγώνων.

 

Οινο-Αρχαιολογική εκδρομή στη Νεμέα

Οι Μεγάλες Μέρες της Νεμέας

Σε λίγες μέρες , και συγκεκριμένα στις 30-31/8 και 1/9, διοργανώνονται όπως κάθε χρόνο Οι Μεγάλες μέρες της ΝεμέαςΜία γιορτή ορόσημο για την περιοχή, καθώς είναι αφιερωμένη στον βασικό πλούτο της, τον οίνο.

Η γιορτή του κρασιού της Νεμέας ξεκίνησε στις 12 Σεπτεμβρίου το 1979 και δημιουργός της ήταν ο Νικόλαος Π. Μπούρας  (1926-1993). Η αγάπη του γι’ αυτόν τον τόπο και το εγχείρημα του έμελλε να είναι ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα της περιοχής και αφετηρία της ανάδειξης της στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο συνδυάζοντας τα βασικά της προσόντα, τον οίνο-τον πολιτισμό-την ιστορία.

Αρχικά η γιορτή πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία Ηρώων της Νεμέας με την βοήθεια του τότε προέδρου, την τότε κοινοτική αρχή και ύστερα από αρκετά χρόνια στο στάδιο της πόλης.

Τα τελευταία χρόνια ο Δήμος, ο Σύνδεσμος Οινοποιών Νεμέας και ο Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός ενώνουν τις δυνάμεις τους ώστε οι “Μεγάλες Μέρες” να γίνονται όλο και και πιο…μεγάλες.

Ιδιαίτερα ενεργό ρόλο έχουν και τα οινοποιεία της Νεμέας, τα οποία διοργανώνουν πολύ ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις γευσιγνωσίας, με ξεναγήσεις στους χώρους παραγωγής του κρασιού και παράλληλες εκδηλώσεις που “παντρεύουν” την τέχνη με το κρασί με το πιο μεθυστικό τρόπο.

Θα έχεις ακούσει πως η Νεμέα είναι η Τοσκάνη της Ελλάδας… ’Ισως δεν κάνουν λάθος, και εσύ μπορείς να το διαπιστώσεις!

 Βίκυ Γεωργακοπούλου

Ρουμελιώτης: Πρόκληση για μένα η Κόρινθος!

Previous article

Και αθλητισμός και τουρισμός και φιλοξενία! Ξεκίνησε το «Loutraki Global Volleyball Cup»

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.