- Διαφήμιση -

Αν η άνοδος της θερμοκρασίας φτάσει τους 3,7 βαθμούς μέχρι τα τέλη του αιώνα, οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις θα μειώνονταν κατά 30% σε όλο τον κόσμο.

Xωρίς τη λήψη δραστικών μέτρων, η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να μειώσει κατά 30% την παγκόσμια παραγωγή τροφίμων έως τα τέλη του αιώνα, προειδοποιούν ευρωπαίοι ερευνητές.

-Ανακαλύψτε το νέο e-shop του Βιβλιοπωλείου ΚΟΥΚΙΔΑ-

Η μείωση της πρωτογενούς παραγωγής θα ερχόταν ως συνέπεια των μεταβολών στη θερμοκρασία και τα μοτίβα βροχόπτωσης στην περίπτωση που η άνοδος της θερμοκρασίας φτάσει τους 3,7 βαθμούς σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Μια τέτοια άνοδος της θερμοκρασίας θα συρρίκνωνε αυτό που οι ερευνητές ονομάζουν «ασφαλή κλιματικό χώρο» -εκτάσεις στις οποίες η θερμοκρασία και τα επίπεδα βροχόπτωσης επιτρέπουν την καλλιέργεια φυτών και την εκτροφή ζώων.

Η μελέτη εξέτασε τα 27 σημαντικότερα καλλιεργούμενα φυτά και τα επτά σημαντικότερα εκτρεφόμενα ζώα σε 177 χώρες.

Αν η άνοδος φτάσει τους 3,7 βαθμούς, εκτιμούν οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Άαλτο στη Φινλανδία, οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις θα μειώνονταν κατά 30% σε όλο τον κόσμο, αν και οι επιπτώσεις θα διέφεραν από περιοχή σε περιοχή.

Οι χώρες της Σκανδιναβίας θα μπορούσαν ακόμα και να αυξήσουν την πρωτογενή παραγωγή τους χάρη στην άνοδο της θερμοκρασίας. Ωστόσο η αύξηση αυτή θα ήταν μηδαμινή σε σχέση με τις απώλειες σε άλλες περιοχές όπως η υποσαχάρια Αφρική, αναφέρει η ερευνητική ομάδα στο One Earth, μια επιθεώρηση των εκδόσεων Cell.

«Θα υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, όμως τα οφέλη θα υπερσταθμίζονται από τις απώλειες. Απλά δεν υπάρχει χώρος για τη μεταφορά της παραγωγής τροφίμων σε άλλες περιοχές –βρισκόμαστε ήδη στα όρια» σχολίασε ο Μάτι Κούμου, πρώτος συγγραφέας της μελέτης.

Αν όμως η διεθνής κοινότητα καταφέρει να περιορίσει την άνοδο της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό, όπως προβλέπει η Συμφωνία του Παρισιού, η απώλεια στην πρωτογενή παραγωγή δεν θα ξεπερνούσε το 8%.

Χωρίς τη λήψη μέτρων, οι συνέπειες θα είναι εντονότερες σε χώρες όπως το Μπενίν, η Καμπότζη, η Γκάνα, η Γουιάνα και το Σουρινάμ, καθώς το 95% της σημερινής παραγωγής τροφίμων θα βρισκόταν εκτός του ασφαλούς κλιματικού χώρου. Είναι μια ανησυχητική πρόβλεψη, δεδομένου ότι οι φτωχές αυτές χώρες έχουν μικρή δυνατότητα προσαρμογής στις νέες συνθήκες, συγκριτικά με τα βιομηχανικά κράτη.

Ένας από τους βασικότερους παράγοντες στη μείωση της πρωτογενούς παραγωγής είναι σύμφωνα με τη μελέτη η ερημοποίηση. Αν η άνοδος της θερμοκρασίας φτάσει τους 3,7 βαθμούς, οι έρημοι θα επεκταθούν κατά περισσότερο από 4 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα.