- Διαφήμιση -

Δείτε σε χάρτη τις μετακινήσεις του «Μαΐστρου»

Οι αργυροπελεκάνοι ψηφίζουν Ελλάδα, καθώς έχουν επιλέξει τη Μικρή Πρέσπα για τη μεγαλύτερη αποικία του είδους τους στον κόσμο.

Ιδανική περιοχή για φώλιασμα αποδεικνύεται όμως και η λιμνοθάλασσα του Μεσολλογίου, όπου ένας αργυροπελεκάνος παρακολουθείται πλέον για πρώτη φορά μέσω δορυφόρου.

-Ανακαλύψτε το νέο e-shop του Βιβλιοπωλείου ΚΟΥΚΙΔΑ-

Ο «Μαΐστρος», όπως ονομάστηκε ο πελεκάνος, παρατηρήθηκε τις επόμενες ημέρες να τρέφεται στην ανατολική και δυτική λιμνοθάλασσα της Κλείσοβας, ενώ επισκέπτεται και τις αλυκές της περιοχής, ανακοίνωσε η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, η οποία τοποθέτησε τον πομπό στο πτηνό σε συνεργασία με την Εταιρία Προστασίας Πρεσπών και τον Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου και Ακαρνανικών Ορέων, στο πλαίσιο του διεθνούς Προγράμματος Pelican Way of LIFE.

Οι μετακινήσεις του «Μαΐστρου» τις πρώτες μέρες ,μετά την τοποθέτηση πομπού (Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία)

Με την αναπαραγωγή του αργυροπελεκάνου στην περιοχή να βρίσκεται σε εξέλιξη, καταμετρήθηκαν από τους επιστήμονες περίπου 150 φωλιές και τοποθετήθηκαν δακτύλιοι στα πόδια 20 νεοσσών.

Οι αργυροπελεκάνοι είναι απαραίτητο να παραμένουν ανενόχλητοι μέχρι το τέλος της αναπαραγωγικής περιόδου, δηλαδή μέχρι τα τέλη Ιουνίου, καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος εγκατάλειψης της φωλιάς ή/και καταστροφής των αβγών στην προσπάθειά τους να αποφύγουν την όποια όχληση, τόνισε η Ορνιθολογική.

Θετικό είναι επίσης το γεγονός πως δεν παρατηρήθηκαν στην περιοχή θάνατοι υδρόβιων  πουλιών που να κινούν υποψίες για περιστατικά γρίπης των πτηνών, όπως συνέβη πρόσφατα σε υγρότοπους της Βόρειας Ελλάδας.

 

Σύμφωνα με την οργάνωση, τα δεδομένα του πομπού θα προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες για τις μετακινήσεις των αργυροπελεκάνων, όπως και για το εύρος των περιοχών στις οποίες τρέφονται εκτός αναπαραγωγικής περιόδου.

Από την επιχείρηση τοποθέτησης πομπού και απελευθέρωσης (Μανόλια Βουγιούκαλου / Ορνιθολογική)

Θα βοηθήσουν επίσης να απαντηθεί το ερώτημα του κατά πόσο η αποικία αργυροπελεκάνων στο Μεσολόγγι συνδέεται με αυτή του Αμβρακικού Κόλπου.

Ο Αργυροπελεκάνος, ένα από τα δύο είδη πελεκάνου που απαντούν στην Ελλάδα και το πιο μεγαλόσωμο της οικογένειας, σχηματίζει στη λίμνη Μικρή Πρέσπα τη μεγαλύτερη αποικία του στον κόσμο, ενώ αποικίες του είδους υπάρχουν επίσης στη λίμνη Κερκίνη, τη λίμνη Κάρλα και τη λίμνη Χειμαδίτιδα.

Στο Μεσολόγγι επιβεβαιώθηκε για πρώτη φορά φώλιασμα του είδους το 2011, ενώ πλέον στην περιοχή φωλιάζουν περίπου 50 ζευγάρια, κυρίως εντός της λιμνοθάλασσας της Κλείσοβας, αλλά και σε νησίδα εντός της κεντρικής λιμνοθάλασσας.

Σύμφωνα με την Ορνιθολογική, ο αργυροπελεκάνος ήταν μέχρι πρόσφατα απειλούμενος με εξαφάνιση σε παγκόσμιο επίπεδο. Χάρη όμως στα μέτρα προστασίας, δεν βρίσκεται πλέον σε κατηγορία κινδύνου.

Τέλος, με ανακοίνωσή της, η Ελληνική Ορνιθολογική  Εταιρεία καλεί τους κατοίκους και επισκέπτες της περιοχής της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου και του Αμβρακικού, σε περίπτωση που παρατηρήσουν δακτυλιωμένους αργυροπελεκάνους, να ενημερώσουν την οργάνωση αποστέλλοντας τη θέση όπου παρατηρήθηκε το πουλί, καθώς και σχετικές φωτογραφίες.

 

(in.gr)