- Διαφήμιση -

Το κιινεζικό υπουργείου Εξωτερικών θυμάται την πτώση συντριμμιών πυραύλου της SpaceX σε χωράφι.

Την αντίδραση του Πεκίνου προκάλεσαν τα σχόλια της NASA και των Δυτικών μέσων ενημέρωσης για μεγάλο εξάρτημα κινεζικού πυραύλου που έπεσε ανεξέλεγκτο την Κυριακή στον Ινδικό Ωκεανό. Για «δύο μέτρα και δύο σταθμά» έκανε λόγο το υπουργείο Εξωτερικών, υπενθυμίζοντας την πρόσφατη πτώση εξαρτήματος πυραύλου της SpaceΧ σε χωράφι στις ΗΠΑ.

-Ανακαλύψτε το νέο e-shop του Βιβλιοπωλείου ΚΟΥΚΙΔΑ-

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και κάποιες άλλες χώρες επιδίδονται σε υπερβολές» υποστήριξε σε συνέντευξη Τύπου η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Χουά Τσουνίνγκ.

«Όπως μπορεί να θυμάστε, όταν ένα κομμάτι πυραύλου της SpaceX συνετρίβη σε φάρμα, τα αμερικανικά μέσα χρησιμοποίησαν ρομαντικές περιγραφές όπως ‘φώτισε τον νυχτερινό ουρανό’ και ‘προσέφερε ένα θεαματικό σόου φωτός’. Όταν όμως αναφέρονται στην Κίνα η κατάσταση αλλάζει» είπε η εκπρόσωπος.

Οι δηλώσεις ήρθαν ως απάντηση στις επικρίσεις του διοικητή της NASA Μπιλ Νέλσον, ο οποίος κάλεσε την Κίνα να «συμμορφωθεί με υπευθυνότητα στα στάνταρτ» και να «ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο για τους ανθρώπους και τις ιδιοκτησίες από την επανείσοδο διαστημικών αντικειμένων».

Ο διαστημικός ανταγωνισμός ανάμεσα σε Κίνα και ΗΠΑ κλιμακώνεται τα τελευταία χρόνια μετά τις επιτυχίες του κινεζικού διαστημικού προγράμματος στην εκτόξευση αστροναυτών, την αποστολή ρομποτικών αποστολών στη Σελήνη και τη συνεργασία με τη Ρωσία για την κατασκευή μόνιμου σεληνιακού σταθμού.

Το τελευταίο περιστατικό αφορά το ανώτερο στάδιο του πυραύλου Long March 5B που εκτοξεύτηκε στις 29 Απριλίου μεταφέροντας την πρώτη υπομονάδα του νέου κινεζικού διαστημικού σταθμού Tianhe.

Στις περισσότερες εκτοξεύσεις, το ανώτερο στάδιο δεν τίθεται σε τροχιά και πέφτει στη θάλασσα λίγο μετά την πυροδότηση. Στην τελευταία κινεζική εκτόξευση, το ανώτερο στάδιο έμεινε σε τροχιά για μέρες, πριν επιστρέψει τελικά στην ατμόσφαιρα την Κυριακή. Το μεγαλύτερο μέρος του καταστράφηκε φλεγόμενο κατά την πτώση, όμως κάποια μεγάλα τμήματα κατέπεσε στον Ινδικό έξω από την Αφρική.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA), το ίδιο θα συμβεί σε τουλάχιστον δύο ακόμα εκτοξεύσεις, από τις συνολικά 11 που προγραμματίζει η Κίνα για τη συναρμολόγηση του νέου τροχιακού εργαστηρίου της.

«Είμαστε διατεθειμένοι να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας με άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ» κατέληξε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, «δεν αποδεχόμαστε όμως την εφαρμογή δύο μέτρων και δύο σταθμών».