- Διαφήμιση -

Δήλωση Γ. Ψυχογιού για το εργόσημο αλλοδαπών εργατών γης. «Ενα σημαντικό στοίχημα που κερδίσαμε με συντονισμένες και επίμονες ενέργειες» τονίζει ο βουλευτής. Συγκεκριμένα σε δελτίο τύπου αναφέρει :

Πριν λίγες ημέρες δημοσιεύτηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ υπ’ αριθμ. 27354/06.09.2017) που τροποποιεί τον ανώτατο αριθμό αλλοδαπών εργατών γης, κτηνοτρόφων και άλλων ειδικοτήτων που έχουν δικαίωμα να λάβουν «εργόσημο». Πρόκειται για μια πολύ ουσιαστική και πολυαναμενόνη τροποποίηση για την Κορινθία, αφού πλέον προβλέπονται πάνω από 1.800 άτομα για το Νομό μας σε αντίθεση με τον μηδενικό αριθμό που προβλεπόταν αρχικά.

-Ανακαλύψτε το νέο e-shop του Βιβλιοπωλείου ΚΟΥΚΙΔΑ-

Ένα σημαντικό στοίχημα κερδήθηκε για μας, καθώς το προηγούμενο διάστημα δουλέψαμε συντονισμένα προς το σκοπό αυτό. Καταρχάς, από κοινού με άλλους 63 συναδέλφους του ΣΥΡΙΖΑ, καταθέσαμε Κοινοβουλευτική Ερώτηση (3656/21.02.2017) προς τους αρμόδιους Υπουργούς ζητώντας την αύξηση του ανώτατου προβλεπόμενου ορίου εργατών γης με εργόσημο πανελλαδικά ανά Περιφερειακή Ενότητα.

Επίσης, όλο αυτό το διάστημα, ασκήσαμε παρεμβάσεις και βρισκόμασταν σε συνεχείς διαβουλεύσεις και συνεργασία τόσο με τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Εργασίας όσο και με τοπικούς φορείς, όπως με τους Αγροτικούς Συλλόγους και Συνεταιρισμούς, τα Εργατικά Κέντρα, τους Δήμους και την Περιφέρεια, ώστε να διασφαλίσουμε ότι η νέα ΚΥΑ θα προβλέπει έναν αριθμό εργατών που θα ανταποκρίνεται πραγματικά στις ανάγκες μιας – κατά κύριο λόγο – αγροτικής περιοχής, όπως η Κορινθία.

Ακόμη, πρέπει να σημειωθεί ότι με την έκδοση της εν λόγω ΚΥΑ εφαρμόζεται στην πράξη η νομοθετική διάταξη για το εργόσημο των αλλοδαπών εργατών γης χωρίς χαρτιά (άρθρο 58 του Ν. 4384/2016), που είχαμε ήδη ψηφίσει στη Βουλή από τον Απρίλιο του 2016. Υλοποιείται έτσι ένα πάγιο αίτημα των παραγωγών, οι οποίοι δεν είχαν το δικαίωμα να εγγράψουν νομίμως στα βιβλία τους αλλοδαπούς που απασχολούσαν στις αγροτικές τους εργασίες, ενώ και στα δημόσια ταμεία θα εισρεύσουν σημαντικά ποσά από τις εισφορές αυτές.

Πολύ σημαντικό, όμως, είναι ότι με την Απόφαση αυτή προασπίζονται τα δικαιώματα των εργατών που δουλεύουν στην ελληνική ύπαιθρο, αφού με τη νομιμοποίηση της εργασίας τους θα καταπολεμηθεί σε μεγάλο βαθμό η αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία καθώς και τα φαινόμενα εργοδοτικής αυθαιρεσίας εις βάρος τους. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ανεχτεί «Μανωλάδες» και αιματοβαμμένα χωράφια και το αποδεικνύει στην πράξη.

Κόρινθος, 11.09.2017

Γιώργος Ψυχογιός

Βουλευτής Κορινθίας ΣΥΡΙΖΑ