-Διαφήμιση-

Γ. Ψυχογιός στο Ν/Σ για το Επιτελικό Κράτος

Η συζήτηση επί του νομοσχεδίου για το επιτελικό κράτος συνεχίζεται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Στη συνεδριάση κατ’ άρθρο ο Γιώργος Ψυχογιός, βουλευτής Κορινθίας ΣΥΡΙΖΑ, πήρε τον λόγο για να διατυπώσει την αντίθεσή του ΕΠΙστο συγκεκριμένο νομοθέτημα καθώς και να επισημάνει ορισμένα από τα προβληματικά του σημεία.

- Διαφήμιση -

Ξεκίνησε κάνοντας τη σύγκριση μεταξύ του πρώτου νομοσχεδίου που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 με σκοπό να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση και να υπερασπίσει τις πιο ευάλωτες ομάδες της κοινωνίας και του πρώτου νομοσχεδίου που φέρνει τώρα η ΝΔ, το οποίο επαναφέρει το κομματικό κράτος και υπεσυγκεντρώνει εξουσίες στον Πρωθυπουργό, καταργεί την αυτονομία και την επιχειρησιακή δυνατότητα πολύ σημαντικών ελεγκτικών μηχανισμών, χωρίς μάλιστα να έχει υπάρξει καμιά προηγούμενη διαβούλευση για όλα αυτά.

Επίσης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στην κατάργηση των Γενικών και Ειδικών Γραμματειών της Μεταναστευτικής Πολιτικής επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, την παύση του τέως Γ.Γ.που είχε διοριστεί με διαδικασίες ΑΣΕΠ, ενώ άσκησε δριμεία κριτική για την ενσωμάτωσή τους στο Υπoυργείο Προστασίας του Πολίτη, που θέτει σε άμεση διακινδύνευση την υποδοχή, την ένταξη αλλά και τις αρχές του διεθνούς δικαίου στο πεδίο αυτό.

Τέλος, ο Γ. Ψυχογιός στάθηκε ιδιαίτερα στο άρθρο 15 του νομοσχεδίου, στο οποίο προβλέπεται ότι μέλη της Κυβέρνησης που καλούνται ως μάρτυρες σε δίκη για θέματα που αφορούν στην κυβερνητική πολιτική, οφείλουν να ζητήσουν προηγουμένως την άδεια του Πρωθυπουργού. Σε αυτό το σημείο εντοπίζεται, όπως τόνισε, σοβαρό νομικό ζήτημα, καθώς η διάταξη έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το περιεχόμενο του θεμελιώδους δικαιώματος στη Δίκαιη Δίκη, που κατοχυρώνεται στο άρθρο 6 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και στο άρθρο 47 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέπτυξε ενδελεχώς το σκεπτικό του πάνω στη συγκεκριμένη διάταξη και κάλεσε τον Υπουργό Επικρατείας να την αποσύρει για να μην υπάρχουν όπως χαρακτηριστικά είπε«υπόνοιες για σοβαρές σκοπιμότητες και προεκτάσεις πίσω απ’ αυτή τη διάταξη».Ο κ. Γεραπετρίτης απαντώντας, συμφώνησε ότι ίσως εγείρεται ζήτημα με το άρθρο 6 της ΕΣΔΑ από την εν λόγω διάταξη και δεσμεύτηκε στην Επιτροπή ότι θα προβεί σε τροποποιήσεις.

Παρακάτω το βίντεο με την τοποθέτηση του Γιώργου Ψυχογιού:

Τοποθέτηση Γ. Ψυχογιού στην Επιτροπή Δημ. Διοίκησης – 30.07.2019

Παρέμβαση στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης στο Νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος."Θα ξεκινήσω με ένα σχόλιο γενικότερο, πολιτικό και συμβολικό: το πρώτο νομοσχέδιο που έφερε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2015, ήταν για την αναχαίτιση της ανθρωπιστικής κρίσης και την υπεράσπιση των πιο ευάλωτων ομάδων. Το πρώτο νομοσχέδιο που καταθέτει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι ένα νομοσχέδιο, το οποίο προχωράει στην υπερσυγκέντρωση εξουσιών στον πρωθυπουργό, σε περιορισμό, κατά κοινή ομολογία και απαξίωση της δουλειάς των υπουργείων και του κοινοβουλίου και, βέβαια, σε ένα κλειστό σύστημα που επιτρέπει αδιαφάνεια και πελατειακές λογικές. Ο κόσμος μπορεί να συγκρίνει αυτές τις δύο πρωτοβουλίες".

Publiée par Ψυχογιός Γιώργος, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας sur Mercredi 31 juillet 2019

 

- Διαφήμιση -