- Διαφήμιση -

Μία από εκείνες τις χαρακτηριστικές γιορτές, που είναι απλωμένες σε όλη την Ελλάδα και έχουν έντονο τοπόσημο είναι και το “Γιεμ” στο Σοφικό.

Στην διάρκεια της γιορτής (που ξεκινά την Κυριακή του Πάσχα και συνεχίζεται τις δύο επόμενες ημέρες, Δευτέρα και Τρίτη του Πάσχα) όλοι οι κάτοικοι του χωριού χορεύουν και ταυτόχρονα τραγουδούν συγκεκριμένα τραγούδια, που έχουν αναφορά στην ξενιτιά, τον έρωτα, τη σκλαβιά, αλλά και την ελευθερία.

-Ανακαλύψτε το νέο e-shop του Βιβλιοπωλείου ΚΟΥΚΙΔΑ-

Το έθιμο, οι ρίζες του οποίου χάνονται στα βάθη των χρόνων και κανείς δεν ξέρει με σιγουριά πως ξεκίνησε, πριν περίπου είκοσι χρόνια ξεκινούσε από το ναό και μόλις γέμιζε o προαύλιος χώρος της εκκλησίας όλοι μαζί πήγαιναν δίπλα στη μεγάλη πλατεία και συνέχιζαν το χορό και το τραγούδι. Μαρτυρίες ηλικιωμένων αναφέρουν ότι ο χορός παλιότερα κρατούσε μια εβδομάδα. Επίσης κάτι ανάλογο γινόταν τις Αποκριές, την Καθαρά Δευτέρα, έθιμο που τώρα πια δε διατηρείται.
Στο εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής υπάρχει μία αγιογραφία που ονομάζεται ο χορός των Νεανίδων, αποτυπώνει τα έθιμα της περιοχής και συγκεκριμένα το μεγάλο χορό του Γιεμ του Πάσχα.