- Διαφήμιση -

Χθες η  βραδιά στο αστεροσκοπείο Στεφανίου με την Ομάδα Αστρονομίας ήταν υπέροχη και οι συνθήκες εξαιρετικές για ουρανοσκόπηση .
Ο Peter Van der wal, ο Νικος Δασκαλοπουλος, ο Χάρης Καμπάνης και ο Βασίλης Χρισταρας, με το σταθερό και άρτι επανατοποθετηθέν τηλεσκόπιο του Αστεροσκοπείου και τα τηλεσκόπια της Ομάδας, ήταν στη διάθεση του κοινού.

Και ιδού, το νεφέλωμα της Ανδρομέδας, το διπλό σμήνος του Περσέα, ο Κρόνος, η Σελήνη, ο πολικός αστέρας, ο Μ51, ο Μ57,….Ο Μ51 και ο Μ57 ανήκουν στον κατάλογο του Γάλλου αστρονόμου Σαρλ Μεσιέ (Charles Messier) που περιλαμβάνει 110 από τα πιο όμορφα και λαμπρά αστρονομικά αντικείμενα του βόρειου ημισφαιρίου. Τα αντικείμενα αυτά έχουν ονόματα που αρχίζουν από το Μ1 μέχρι το Μ110 και είναι όλα ορατά από ένα καλό ερασιτεχνικό τηλεσκόπιο.
Κίνητρο για τη σύνταξη του καταλόγου ήταν το γεγονός ότι ο Μεσιέ, που ήταν κυνηγός κομητών, είχε απογοητευτεί από αντικείμενα που παρατηρούσε συχνά αλλά δεν ήταν κομήτες. Έτσι, αποφάσισε να συντάξει έναν κατάλογο αυτών των αντικειμένων προκειμένου αυτός και οι άλλοι αστρονόμοι να αποφύγουν λάθη στις παρατηρήσεις τους.

-Ανακαλύψτε το νέο e-shop του Βιβλιοπωλείου ΚΟΥΚΙΔΑ-

 

Η περίοδος δράσεων αστρονομικού ενδιαφέροντος 2017 -2018 ξεκινά.

Η συντονιστική ομάδα της Ομάδας Αστρονομίας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κορίνθου ετοιμάζει πολλές και ενδιαφέρουσες συναντήσεις, με παρουσιάσεις, ομιλίες και εξορμήσεις για αυτή την περίοδο, με στόχο την διάδοση της επιστήμης της Αστρονομίας στην Κορινθία. Για το πρόγραμμα της χρονιάς θα ενημερωθείτε σύντομα. Οι πολύ επιτυχημένες βραδινές δραστηριότητες του καλοκαιριού, με την ανταπόκριση πολλών φίλων και μελών αλλά και νέου κόσμου που συμμετείχε σε αυτές, μας δίνει την ώθηση για να προσπαθήσουμε περισσότερο.

Σας περιμένουμε όλους και όλες, μικρούς και μεγάλους για να ξεκινήσουμε δυναμικά τη νέα χρονιά.

Η Ομάδα Αστρονομίας

H Ομάδα Αστρονομίας ιδρύθηκε από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κορίνθου το Δεκέμβριο του 2013 στα πλαίσια του προγράμματος “Future Library” του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Σκοπό έχει την απλούστευση εννοιών και τη διάδοση της αστρονομίας, της αστροφυσικής και των επιστημών του διαστήματος. Για την επίτευξη των στόχων αυτών διοργανώνει σε συστηματική βάση ομιλίες, επιμορφωτικές παρουσιάσεις, ουράνιες παρατηρήσεις, προγράμματα για σχολικές ομάδες, καθώς και εκπαιδευτικές εκδρομές.

Μέλος της Ομάδας μπορεί να γίνει οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται για την αστρονομία, ανεξαρτήτως του βάθους της σχετικής του γνώσης. Εάν επιθυμείτε να γίνετε μέλος της Ομάδας και να λαμβάνετε ειδοποιήσεις για τις μελλοντικές μας εκδηλώσεις, μπορείτε να στείλετε τα στοιχεία σας (Ονοματεπώνυμο, Email) στο astronomiakorinthou@gmail.com.

Οι εκδηλώσεις της Ομάδας (εκτός ειδικών περιπτώσεων) είναι ελεύθερες και ανοιχτές σε όλο το κοινό.

ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ

Βάλια Γιαννακάκη – Πολυτεχνείο Πατρών, ερασιτέχνης αστρονόμος
Νίκος Δασκαλόπουλος – μαθηματικός, ερασιτέχνης αστρονόμος
Χάρης Καμπάνης – Ιδρυτής και τ.Πρόεδρος της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης
Φωτεινή Λύκου – Αστροφυσικός, Ινστιτούτο Αστροφυσικής Πανεπιστημίου Βιέννης
Αντώνης Παπαντωνίου – Πρόεδρος Μορφωτικού & Εκπολιτιστικού Συλλόγου Στεφανίου Κορινθίας (Αστεροσκοπείο Στεφανίου)
Ράνια Σαζακλή – μέλος του Δ.Σ. του ΚΕ.Π.Α.Π., υπεύθυνη προγραμμάτων Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κορίνθου
Σπύρος Σβερκούνος – φυσικός, ΜΔΕ αστροφυσικής
Βασίλης Χρισταράς – μαθηματικός
Peter Van der Wal – διδάκτωρ Εφαρμοσμένης Φυσικής με ειδίκευση στην Αστρονομί