- Διαφήμιση -

Όλους μας απασχολεί το τι βάζουμε στο πιάτο μας κάθε μέρα. Πόσο υγιεινό είναι, χωρίς πρόσθετα και φυτοφάρμακα.

Έρευνες έδειξαν σχεδόν το 70% των δειγμάτων 48 τύπων συμβατικών προϊόντων ήταν μολυσμένα με υπολείμματα φυτοφαρμάκων.

-Ανακαλύψτε το νέο e-shop του Βιβλιοπωλείου ΚΟΥΚΙΔΑ-

Στη λίστα με τα πιο μολυσμένα φρούτα και λαχανικά βρίσκονται τα εξής:

1. φράουλες
2. σπανάκι
3. νεκταρίνια
4. μήλα
5. ροδάκινα
6. αχλάδια
7. κεράσια
8. σταφύλια
9. σέλερι
10. ντομάτες
11. πιπεριές
12. πατάτες

Οι φράουλες βρίσκονται στην πρώτη θέση, αφού περισσότερο από κάθε άλλο φρέσκο φρούτο είναι γεμάτες με υπολείμματα φυτοφαρμάκων ακόμα κι όταν καθαρίζονται και συσκευάζονται.

Στη λίστα με τα πιο καθαρά φρούτα και λαχανικά βρίσκονται τα εξής:

1. γλυκό καλαμπόκι
2. αβοκάντο
3. ανανάς
4. λάχανο
5. κρεμμύδια
6. κατεψυγμένος γλυκός αρακάς
7. παπάγια
8. σπαράγγια
9. μάνγκο
10. μελιτζάνα
11. πεπόνι μελιτώματος
12. ακτινίδια
13. πεπόνι κανταλούπ
14. κουνουπίδι
15. γκρέιπφρουτ

Χρήσιμες συμβουλές

Με νερό και ξίδι: Φρέσκα φρούτα και λαχανικά τα μουλιάζουμε για 15-20 λεπτά μέσα σε μείγμα 90% νερό και 10% ξίδι. Στη συνέχεια τα ξεπλένουμε με άφθονο τρεχούμενο πόσιμο νεράκι. Αν μας μυρίζει το ξίδι, χρησιμοποιούμε χυμό λεμονιού στην ίδια αναλογία.

Τι να προσέξουμε: Δεν χρησιμοποιούμε τη μέθοδο σε πορώδη είδη, όπως οι φράουλες, τα μούρα και τα σταφύλια. Αυτό διότι μπορεί να απορροφήσουν πολύ ξίδι και να χαλάσουν.

Τα είδη που απορροφούν περισσότερα φυτοφάρμακα

Μήλα, φράουλες, σταφύλια, ροδάκινα, νεκταρίνια, κεράσια, σέλινο, σπανάκι, πιπεριές, αρακάς και πατάτες, είναι τα πιο μολυσμένα τρόφιμα με φυτοφάρμακα, σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος.

Τα είδη που απορροφούν λιγότερα φυτοφάρμακα

Το καλαμπόκι, ο ανανάς, το λάχανο, τα κατεψυγμένα μπιζέλια, τα κρεμμύδια, τα σπαράγγια, το μάνγκο, το αβοκάντο, τα ακτινίδια, η μελιτζάνα, το γκρέιπφρουτ, το πεπόνι, το κουνουπίδι και οι γλυκοπατάτες, είναι τα είδη που συγκρατούν τα λιγότερα φυτοφάρμακα, σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος.

Οδηγίες προστασίας

  • Δεν πιάνουμε με γυμνά χέρια άπλυτα φρούτα και λαχανικά.
  • Τα κρατάμε για όσο το δυνατόν περισσότερο εκτός ψυγείου, ώστε να βοηθήσουμε τη διάσπαση των φυτοφαρμάκων.
  • Προτιμάμε φρούτα και λαχανικά εποχής καθώς σε αυτά γίνεται μικρότερη χρήση φυτοφαρμάκων.
  • Δεν αποθηκεύουμε άπλυτα φρούτα και λαχανικά στο ψυγείο μας.
  • Αν έχουμε την οικονομική δυνατότητα, προτιμάμε φρούτα και λαχανικά βιολογικής προέλευσης.