Ολοένα και πιο συχνά συναντώ ανθρώπους που έχουν υιοθετήσει σαν τρόπο ζωής την χορτοφαγία . Είτε για λόγους υγείας , θρησκείας , περιβαλλοντικούς …  Τελευταία ακούω συχνά για το κίνημα των vegan  καθώς αποκτά συνεχώς περισσότερους οπαδούς από ποικίλια κοινωνικά στρώματα. Ο βιγκανισμός  έχει σαν φιλοσοφία τον τερματισμό της κάθε είδους κακοποίησης όλων των ζώων (ελεύθερων, κατοικιδίων και βιομηχανοποιημένης κτηνοτροφίας) . Όσοι ακολουθούν βίγκαν διατροφή όχι μόνο δεν τρώνε κρέας αλλά δεν καταναλώνουν ζωικά προϊόντα και παράγωγα αυτών, όπως αυγά, γαλακτοκομικά και μέλι.

Ο Κορίνθιος σεφ Ανδρέας Τζουανόπουλος  μαγειρεύει σε αποκλειστικά σε vegan εστιατόριο της Αθήνας και ακολουθεί και ο ίδιος  vegan διατροφή .  Θα μας μιλήσει για αυτή τη νέα στάση ζωής και στο τέλος της θα μας «κεράσει» και την αγαπημένη του σούπα.

*Αξίζει να αναφέρω πως αυτή την συνέντευξη την προγραμματίζαμε καιρό τώρα και τελικά ολοκληρώθηκε σήμερα … 4 Οκτώβρη – Παγκόσμια Ημέρα ζώων. Καλύτερη ημέρα για να την δημοσιεύσουμε δεν θα βρίσκαμε.

 

Ερώτηση: Πώς ξεκίνησε ο βιγκανισμός και τι είναι  ;

Α.Τ. : Ο βιγκανισμός σε πρωτόλεια μορφή υπάρχει πολλούς αιώνες . Επίσημα εμφανίζεται στην Αγγλία το 1944 από τον David Watson όπου ιδρύει την ομάδα Vegan society και εμφανίζεται και ο όρος veganism . Ο όρος Veganism σημαίνει ουσιαστικά η παντελής χρήση ζωικών προϊόντων σε όλα τα επίπεδα . Διατροφικά , ενδυματολογικά κοκ.

 

Ερώτηση:  Παγκόσμια ημέρα των ζώων σήμερα , είναι μια καλή ευκαιρία για να αναλογιστεί κάποιος τις συνθήκες που εκτρέφονται τα ζώα προς  τέρψη του ανθρώπου και να αλλάξει διατροφικές συνήθειες;

Α.Τ. : Σαφώς ναι αλλά σίγουρα είναι μια τεράστια κουβέντα που φτάνει στα όρια της διαμάχης. Υπάρχουν εκατομμύρια βίντεο στο διαδίκτυο που αποδεικνύουν περίτρανα την βάρβαρη συμπεριφορά του ανθρώπου στα ζώα κατά την διάρκεια της εκτροφής τους. Από εκεί και πέρα καταλαβαίνεις ότι το πως θα αντιδράσει ο καθένας μας κρύβει από πίσω τα επίπεδα συνειδητότητας που κατέχει και ταυτόχρονα είναι μια πολιτική καθημερινή πράξη. Κάθε άνθρωπος ας κάνει τις επιλογές του !

 

Ερώτηση:  Τι τρώει ένας vegan ;

Α.Τ. : Ένας vegan  σίγουρα δεν βόσκει στους αγρούς όπως μας παρουσιάζουν. Οι vegan έχουν ένα ισορροπημένο διατροφολόγιο κάνοντας χρήση των φρούτων των λαχανικών , ξηρών καρπών, σιτηρών και οσπρίων. Από εκεί και πέρα η φαντασία μας είναι τεράστια και πραγματικά τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά !

 

Ερώτηση: Πολύς κόσμος φοβάται ότι με την αυστηρή χορτοφαγία δεν καλύπτει τα απαραίτητα συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός πόσο μάλλον όταν πρόκειται για παιδιά.

Α.Τ. : Η απάντηση μου είναι ξεκάθαρη. Η γνώμη αυτή είναι λάθος. Σίγουρα είναι ένα διατροφολόγιο διαφορετικό αλλά είναι υπερβολικά ισορροπημένο. Εγώ είμαι ένα κλασικό παράδειγμα που βοηθήθηκα τρομερά. Μιας και είμαι διαγνωσμένος διαβητικός και εδώ και 6 μήνες με την vegan διατροφή σταμάτησα την φαρμακευτική αγωγή και ο διαβήτης μου είναι πλήρης ελεγχόμενος. Στην περίπτωση των παιδιών δεν έχω να προτείνω κάτι άλλο. Υπάρχουν άπειρα όμορφα χαρούμενα vegan παιδάκια !

 

Ερώτηση : Ο κόσμος έχει εξοικειωθεί με αυτή την ιδέα ; Έχεις βιώσει ρατσιστικές συμπεριφορές;

A.T. : Από το 2010 και μετά έχουμε γενικότερα μια μεγαλύτερη εξοικείωση με τον όρο vegan  παγκοσμίως. Τώρα στην Ελλάδα αργήσαμε λίγο αλλά ποτέ δεν είναι αργά. Τον τελευταίο χρόνο παρατηρώ ένα ραγδαίο ενδιαφέρον για τον vegan τρόπο ζωής και πιο ειδικά για την διατροφή . Ανοίγουν συνεχώς ανάλογοι χώροι, vegan festival.  Σίγουρα υπάρχει και ένα κομμάτι που το παρακολουθεί και το υποστηρίζει σε ένα γενικότερο πλαίσιο εφήμερου lifestyle. Αλλά ο βιγκανισμός ήρθε για να μείνει και να αφήσει το θετικό του πρόσημο στον κόσμο μας !

Ρατσισμός υπάρχει όπως καταλαβαίνεις.  Αλλά πάντα δεν υπήρχε με οτιδήποτε είναι διαφορετικό; Με οτιδήποτε μας ξεβολεύει; Όποτε ποιος μπορεί και έχει όρεξη να ασχοληθεί παραπάνω ;

 

Ερώτηση: Γιατί θα έλεγες σε έναν φίλο πως είναι καλό να γίνει vegan ;

Α.Τ. : Μα πάνω από όλα για την ευεξία του και από εκεί και πέρα ένα θετικότερο αποτύπωμα στον πλανήτη . Η γη καταστρέφεται μας «δανείζει» ενέργεια που δεν την δικαιούμαστε και ο κόσμος την καταστρέφει σαν να μην υπάρχει αύριο.  Κρίμα !

 

Ερώτηση: Είναι χρονοβόρα και δύσκολη η διαδικασία ενός vegan γεύματος ; Κάποιος  που εργάζεται πολλές ώρες την ημέρα και δεν έχει πολύ χρόνο για μαγείρεμα μπορεί να γίνει vegan ;

Α.Τ. : Περισσότερο χρονοβόρα η διαδικασία δεν είναι . Αυτό που χρειάζεται τουλάχιστον στην αρχή, είναι η οργάνωση και η εξοικείωση με τα νέα προϊόντα. Να «ξαναδιαβάσει» αυτό που λέμε ένα ισορροπημένο πιάτο σε πρωτεΐνες , υδατάνθρακες και λαχανικά. Ώστε να μην παρουσιάσει έλλειψη σε βιταμίνες , μέταλλα κ.ο.κ. Μόλις γίνει κατανοητό όλα κυλούν normal.

 

Ερώτηση:  Είσαι πολλά χρόνια σεφ , έχεις περάσει από πολλών ειδών κουζίνες . Η vegan κουζίνα θεωρείς είναι πιο εύκολη ή πιο δύσκολη σε σχέση με τις υπόλοιπες ;

Α.Τ.: Είμαι σεφ 20 χρόνια ! Η vegan κουζίνα έχει τις δυσκολίες της , έχει και τις ευκολίες της … αλλά σίγουρα είναι ζωντανή διασκεδαστική και πολύχρωμη !!!

 

ΕΡΩΤΗΣΗ : Πρέπει να ομολογήσω πως σαν σεφ έχεις πιστούς πελάτες και πολλούς fun στην Αθήνα. Θα μπορούσες να μας δώσεις μια αγαπημένη σου συνταγή ;

Α.Τ. : Τώρα που έρχεται χειμώνας λέω να σας «κεράσω» μια νόστιμη σούπα !

Σούπα από κόκκινες φακές με γλυκοπατάτα , κούρκουμα και κύμινο

 

Υλικά για 5 μερίδες

2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο

1 γλυκοπατάτα

1 καρότο

2 κούπες κόκκινες φακές

1,5 lit ζωμό λαχανικών

Αλάτι

Πιπέρι

Κύμινο

Κουρκουμά

Garam Masala

Χυμό 1 λεμονιού

Γαλα καρύδας ( προαιρετικά )

 

 

Εκτέλεση:

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο . Προσθέτουμε την γλυκοπατάτα και σοτάρουμε για λίγο ακόμα. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά μας σοτάρουμε για 1 λεπτό και προσθέτουμε τις φακές και το ζωμό . Βράζουμε για 20 λεπτά Οι φακές θα χυλώσουν αλλά να μην διαλυθούν εντελώς .

Πριν σερβίρουμε προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και αν μας αρέσουν τα πιο εξωτικά μπορούμε να προσθέσουμε και λίγο γάλα καρύδας .

Σερβίρουμε.  Καλή μας όρεξη !!

 

 

Επιμέλεια Συνέντευξης: Νάνσυ Γιαννιδάκη