Ένα όμορφο σπίτι προσαρμοσμένο στο περιβάλλον, στην Κορινθία

Το οικόπεδο, στο οποίο κτίστηκε η κατοικία, βρίσκεται λίγο έξω από το χωριό Κοκκώνι στην Κορινθία, μέσα σε έναν εκτενή πορτοκαλεώνα. Το κτίριο τοποθετήθηκε στη μέση του οικοπέδου, ώστε να κυριαρχεί η αίσθηση ότι περιβάλλεται από τις πορτοκαλιές.

Το κτίριο αποτελείται από δύο κύριους όγκους, έναν ισόγειο και έναν που αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα. Αυτούς τους όγκους ενοποιεί ένα γυάλινο αίθριο, στο οποίο τοποθετείται η τραπεζαρία, που μπορεί τους καλοκαιρινούς μήνες να επεκταθεί προς τον εξωτερικό χώρο. Αυτός ο συνδετικός χώρος είναι ιδιαίτερα σημαντικός, καθώς επιτρέπει τη διείσδυση στο εσωτερικό της κατοικίας τόσο του φυσικού φωτός, όσο και του εξωτερικού περιβάλλοντος – τοπίου.

Ο όγκος που αναπτύσσεται μόνο στην στάθμη του ισογείου στεγάζει σε σειρά τα υπνοδωμάτια και την κουζίνα, καθώς και ένα ημιυπαίθριο καθιστικό, χώροι που βρίσκονται σε άμεση επαφή με τον περιβάλλοντα χώρο. Ο δεύτερος κτιριακός όγκος περιλαμβάνει ένα ψηλοτάβανο σαλόνι στο ισόγειο και έναν αυτόνομο ξενώνα στον όροφο. Αυτός ο ξενώνας προκαλεί την αίσθηση ενός παρατηρητήριου με θέα προς τη θάλασσα, η οποία είναι σε κοντινή απόσταση αλλά δεν είναι ορατή από το επίπεδο του εδάφους.

Ένα κεντρικά τοποθετημένο τζάκι, περιμετρικά ελεύθερο, διαχωρίζει νοητά το σαλόνι από την τραπεζαρία, ενώ ταυτόχρονα είναι ορατό από όλους τους χώρους διημέρευσης. Η πισίνα βρίσκεται δίπλα στο στεγασμένο χώρο εισόδου και στο ημιυπαίθριο καθιστικό, ενώ ταυτόχρονα έχει άμεση οπτική επαφή με το σαλόνι.

Όλο το σπίτι είναι επιχρισμένο με έγχρωμο επίχρισμα με βάση την απόχρωση του χώματος στον περιβάλλοντα χώρο του κτιρίου, ενώ σχεδόν όλα τα ανοίγματα σχεδιάστηκαν επιτόπου ανάλογα κάθε φορά με τη θέα και τις φυγές είτε στον πορτοκαλεώνα είτε προς τη θάλασσα.


Στοιχεία έργου:
Αρχιτεκτονική μελέτη: Διονύσης Σοτοβίκης
Συνεργάτες αρχιτέκτονες: Κίρκη Μαριολοπούλου, Χρύσα Σκιαδά
Στατική μελέτη: Κώστας Ναούμ
Η/Μ μελέτη: Βασίλης Σαρμάς
Κατασκευή – Επίβλεψη: Τάκης Καλανιώτης
Τοποθεσία: Κοκκώνι Κορινθίας
Συνολικό εμβαδό κτιρίου: 200 m2
Φωτογραφίες: Δημήτρης Μπενέτος, Γιώργος Μεσσαριτάκης
Περιφέρεια: Πελοπόννησος

Πηγή: www.ktirio.gr

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.