- Διαφήμιση -

Θέλετε να ταξιδέψετε στους τροπικούς από το… Άμστερνταμ; Δεν χρειάζεται να κλείσετε κάποιο πακέτο διακοπών ούτε να περάσετε ώρες στα αεροπλάνα. Απλά να περπατήσετε σε μια μαγευτική διαδρομή δέκα μόλις λεπτών από την διάσημη Waterlooplein για να βυθιστείτε στο μαγικό και γεμάτο εκπλήξεις κόσμο ενός από τα πιο μεγάλα μουσεία της πόλης των μουσείων, όπως δικαίως χαρακτηρίζεται το Άμστερνταμ. Του Tropenmuseum. Με ανθρωποκεντρικό και εθνολογικό χαρακτήρα το μουσείο έχει πολλές ιστορίες να διηγηθεί. Εκείνες των ιθαγενών πολλών τροπικών περιοχών του κόσμου, από την Αφρική ως τη δυτική και νοτιοδυτική Ασία και από τη Λατινική Αμερική ως τη Νέα Γουινέα. Τέχνεργα, αναπαραστάσεις χωριών και οικοσυστημάτων, σπάνια αλλά και καθημερινά εκθέματα ταξιδεύουν τους επισκέπτες σε μέρη που γοητεύουν τη φαντασία και υπόσχονται αλησμόνητες εμπειρίες. Και παράλληλα τους παρουσιάζουν τη σκληρή πλευρά της καθημερινότητας πολλών περιοχών πολύ μακριά από τον ειδυλλιακό εξωτικό χαρακτήρα καθώς και «στιγμιότυπα» της πολύπλευρης κουλτούρας τους.

Το Tropenmuseum στεγάζεται σε ένα από τα πιο όμορφα οικοδομήματα του Άμστερνταμ και φιλοξενεί στις αίθουσες του κοντά στα 175.000 αντικείμενα , πάνω από 10.000 σχέδια και ιστορικά ντοκουμέντα και χιλιάδες φωτογραφίες κυρίως από την εποχή της Ολλανδικής αποικιοκρατίας που αποτέλεσε και την «κεντρική ιδέα» για τη δημιουργία αυτού του μοναδικού μουσείου. Τα εκθέματα στην πλειονότητα των περιπτώσεων είναι διαδραστικά καθιστώντας την εμπειρία εξαιρετικά διδακτική. Μπορείτε να παίξετε και να ακούσετε τον ήχο ενός μουσικού οργάνου της βόρειας Αφρικής ή άλλων περιοχών του κόσμου, από την τεράστια συλλογή των 5.500 μουσικών οργάνων που υπάρχουν στις συλλογές του Τρόπεν, , να ταξιδέψετε σε ένα τροπικό δάσος της νοτιοανατολικής Ασίας, να μπείτε μέσα στις καλύβες ενός χωριού της υποσαχάριας Αφρικής, να γνωρίσετε τη ζωή των αυτοχθόνων της λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής ακόμα και να δείτε μικρά αλλά ενδιαφέροντα λείψανα από τα πλοία του Κολόμβου. Θα έχετε την ευκαιρία να αγγίξετε υφάσματα από τα 21.000 περίπου αντίστοιχα αντικείμενα η πλειονότητα των οποίων από την Ινδονησία, να δείτε αναπαραστάσεις πολλών οικοτόπων ακόμα και πόλεων με φυσικούς ήχους που κάνουν το ταξίδι «ζωντανό» και να παρακολουθήσετε το σχετικό οπτικοακουστικό υλικό που συνοδεύει την ξενάγηση σε καθένα από τους τομείς του εθνογραφικού μουσείου των Τροπικών του Άμστερνταμ όπως είναι το πλήρες όνομα του.

-Ανακαλύψτε το νέο e-shop του Βιβλιοπωλείου ΚΟΥΚΙΔΑ-

Το Μουσείο αν και αρχικά ήταν προσανατολισμένο στις Ολλανδικές αποικίες από τη δεκαετία του 70 άλλαξε εστίαση και επικεντρώθηκε στις αναπτυσσόμενες χώρες και τα προβλήματα του. Τότε απέκτησε και εξέθεσε αντικείμενα που παρέπεμπαν στη δύσκολη ζωή των κατοίκων πολλών περιοχών του κόσμου και προχώρησε στις αναπαραστάσεις σκηνών σε χωριά και πόλεις οι περισσότερες από τις οποίες ζωντανές σε βαθμό που ο επισκέπτης αποκομίζει την εντύπωση ότι όντως βρίσκεται εκεί.

Το Tropenmuseum αποτελεί όχι μόνο έναν πρωτότυπο και δημοφιλή εκθεσιακό χώρο αλλά παράλληλα ένα ίδρυμα με πλούσιο εκπαιδευτικό και ακαδημαϊκό ρόλο από το 1864 οπότε και ιδρύθηκε αρχικά στο Χάρλεμ από την εταιρεία προώθησης της βιομηχανίας που στήριξε την έμπνευση του βοτανολόγου από το Χάρλεμ Frederik Willem van Eeden, να παρουσιάσει στο κοινό συλλογές από τις τότε αποικίες της Ολλανδίας που ως τότε βρίσκονταν στη… σοφίτα του. Το μουσείο άνοιξε τις πύλες του στο κοινό στα 1926 στο μεγαλύτερο για εκείνη την εποχή κτήριο του Άμστερνταμ, αφού για χρόνια στεγάστηκε σε μια βίλα στο Χάρλεμ, ενώ δεκαετίες αργότερα ιδρύθηκε και το αντίστοιχο ινστιτούτο. Σήμερα οι συλλογές του Tropenmuseum δομούνται σε τρεις τομείς, το μουσείο εμπορείου που αποτελεί την αρχική συλλογή του Χάρλεμ, εκείνο της τροπικής υγιεινής και της ανθρωπολογίας. Το Μουσείο αν και αρχικά ήταν προσανατολισμένο στις Ολλανδικές αποικίες από τη δεκαετία του 70 άλλαξε εστίαση και επικεντρώθηκε στις αναπτυσσόμενες χώρες και τα προβλήματα του. Τότε απέκτησε και εξέθεσε αντικείμενα που παρέπεμπαν στη δύσκολη ζωή των κατοίκων πολλών περιοχών του κόσμου και προχώρησε στις αναπαραστάσεις σκηνών σε χωριά και πόλεις οι περισσότερες από τις οποίες ζωντανές σε βαθμό που ο επισκέπτης αποκομίζει την εντύπωση ότι όντως βρίσκεται εκεί. Αν βρεθείτε στο Άμστερνταμ αξίζει να το επισκεφθείτε για πάμπολλους λόγους επιλέγοντας να περπατήσετε από το κέντρο ως τα εκεί. Άλλωστε θα σας συνέστηνα την επιλογή του ποδαρόδρομου για τους περισσότερους από τους σταθμούς σας σε αυτή την πόλη μια που έτσι όχι απλά μπορείτε να ανακαλύψετε τους κρυμμένους θησαυρούς αυτής της απίστευτης πόλης αλλά και να γνωρίσετε την καθημερινότητα των κατοίκων.