- Διαφήμιση -

Πρόσφατα, στην Ελλάδα ιδρύθηκε το μοναδικό Μουσείο Άλατος στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου. Το Μουσείο Άλατος βρίσκεται στη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου, δίπλα στο μαγευτικό τοπίο των αλυκών της Τουρλίδας. Ιδρύθηκε από τον Νίκο Κορδόση και τη σύζυγό του Δέσποινα Κανελλή, αποτελώντας μια καθαρά ιδιωτική πρωτοβουλία.

Το Μουσείο στεγάζεται σε ένα κτήριο του 1946, ένα κτήριο που χρησίμευε ως χώρος διαμονής των αλυκάριων που ερχόταν είτε από το Μεσολόγγι, είτε από τα Ιόνια Νησιά για να εργαστούν στην καλλιέργεια και τη συγκομιδή του αλατιού. Το κτήριο αυτό είχε εγκαταλειφθεί και ανακατασκευάστηκε από τους ιδρυτές του Μουσείου, με σημαντικές δωρεές των φίλων του και τη συνδρομή του δήμου.

-Ανακαλύψτε το νέο e-shop του Βιβλιοπωλείου ΚΟΥΚΙΔΑ-

Πως γεννήθηκε η ιδέα;

«Η ιδέα της δημιουργίας του Μουσείου προέκυψε μετά από μια έκθεση που διοργανώσαμε με τον σύζυγό μου στο Μουσείο του Κέντρου λόγου και τέχνης «Διέξοδος» του οποίου είναι ιδρυτής», εξηγεί στον Αθήνα 9.84, η Δέσποινα Κανελλή. «Η έκθεση με τίτλο «Αλάτι – Ο λευκός θησαυρός», που πραγματοποιήθηκε, πριν 10 χρόνια, στο πλαίσιο των ετήσιων εορτασμών της Εξόδου, είχε τεράστια ανταπόκριση υποδεχόμενη περισσότερους από 7.500 επισκέπτες. Όλοι μας έλεγαν μη βγάλετε τα εκθέματα, δεχόμασταν τηλεφωνήματα από όλη την Ελλάδα για την έκθεση, υπήρξε τεράστιο ενδιαφέρον. Αυτό το γεγονός μας έδωσε το έναυσμα να ιδρύσουμε το Μουσείο Άλατος».

Η κα Κανέλλη ευχαριστεί ιδιαίτερα τον Βασίλη Πάικο, έναν από τους κύριους υποστηρικτές του Μουσείου Άλατος. «Το Μουσείο δημιουργήθηκε με ίδιους πόρους, ο δήμος μας παραχώρησε το κτήριο και επισκεύασε τη στέγη και μας στήριξαν και οι φίλοι μας, όπως ο αείμνηστος Βασίλης Πάικος, ο οποίος ήταν αδελφικός μας φίλος και στενά συνδεδεμένος με τις αλυκές λόγω καταγωγής. Τελικά τα καταφέραμε», συμπληρώνει.

Οι επισκέπτες θα γνωρίσουν την ιστορία του αλατιού

«Οι επισκέπτες του Μουσείου», συνεχίζειη κα Κανελλή, «θα γνωρίσουν την ιστορία του αλατιού, τις πηγές προέλευσης του αλατιού, θα δουν αλάτια από όλο τον κόσμο σε διαφορετικές κοκκομετρίες και χρωματισμούς. Έχουμε μαύρο αλάτι από τη Χαβάη, καφέ αλάτι με άργιλο, πράσινο με φύκια, ένα γαλάζιο που θυμίζει ημιπολύτιμο λίθο από την Περσία. Επίσης θα γνωρίσουν την σχέση του αλατιού με την κτηνοτροφία και την υγεία. Παράλληλα ο επισκέπτης θα μάθει την άγνωστη ιστορία των Αλυκών του Μεσολογγίου, πώς φτιάχνεται το αλάτι, πώς γίνεται η συγκομιδή, πώς επεξεργάζεται από την βιομηχανία, μέσα από πληθώρα εγγράφων, φωτογραφιών και βιντεοπροβολών. Θα γνωρίσει το καλύτερο και πιο ακριβό αλάτι την λεγόμενη αφρίνα, που μαζεύεται με το χέρι».

Τα εκθέματα του Μουσείου

Στο Μουσείο Άλατος, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να μάθει τα πάντα σχετικά με το αλάτι, από  την πρώτη  εμφάνισή του στον πλανήτη μέχρι τις μέρες μας. Τη σχέση του αλατιού με την οικονομία, την υγεία, τη γεωργία, την κτηνοτροφία, το περιβάλλον, τον τουρισμό και τη θρησκεία. Να γνωρίσει  τα είδη των  αλατιών, την ποικιλία των χρωμάτων και της κοκκομετρίας τους. Να εντυπωσιαστεί από τις 14.000 χρήσεις του.

Ο κάθε επισκέπτης έχει, ακόμη, την ευκαιρία να πληροφορηθεί για τις ενεργείς και εγκαταλελειμμένες αλυκές όλης της χώρας. Για την ιστορία της Άσπρης Αλυκής, της Αλυκής Τουρλίδας,  αλλά και για την ιστορία της Μαύρης Αλυκής καθώς και εκείνης της Σκοποβολής που λειτουργούσαν στο Μεσολόγγι μέχρι και τις αρχές  της δεκαετίας του 1930. Να δει έργα τέχνης καλλιτεχνών εμπνευσμένων από  το αλάτι αλλά και  την μοναδική, γνωστή στην Ελλάδα, συλλογή 1.500 αλατιερών που χρονολογούνται από τον 19ο αιώνα μέχρι τις μέρες μας.

Τέλος, οι επισκέπτες μπορούν να  παρακολουθήσουν  από κοντά την διαδικασία καλλιέργειας και παραγωγής  του  αλατιού και  τα παλιά μηχανήματα συγκομιδής του και τέλος από τον  περιβάλλοντα χώρο του Μουσείου να απολαύσει τη μαγεία της λιμνοθάλασσας και τη ζωή των εκατοντάδων σπάνιων πτηνών που ενδημούν στον εξαιρετικό υδροβιότοπό της.

Το Μουσείο Άλατος διαθέτει πέντε θεματικές αίθουσες. Η τρίτη αίθουσα είναι αφιερωμένη στη επίδραση  του αλατιού στα Γράμματα, την Τέχνη, την Θρησκεία, τον Τουρισμό και τον Πολιτισμό γενικότερα, ενώ στις προθήκες της πέμπτης αίθουσας εκτίθενται 1.500 αλατιέρες, χειροποίητες και βιομηχανικές. Γυάλινες, μεταλλικές, πλαστικές, ξύλινες, ασημένιες, πορσελάνινες, κεραμικές και από διάφορα ιδιαίτερα υλικά, προερχόμενες από όλο τον κόσμο.

«Θα ζήσετε την απαράμιλλη ομορφιά»

«Αν επισκεφτείτε το Μουσείο Άλατος τον Αύγουστο θα ζήσετε την απαράμιλλης ομορφιάς ροζ πανδαισία του τοπίου», περιγράφει η κα Κανελλή, «καθώς τα νερά παίρνουν ροζ χρώμα από από την αποσύνθεση διαφόρων οργανισμών και από ένα φύκι που παράγει καροτίνη, έρχεται μια γαριδούλα η Artemia salina και τρώει το φύκι και κοκκινίζει, και αυτή, και τέλος έρχονται και τα φλαμίνγκος, τα οποία καθώς ενηλικιώνονται το φτέρωμα τους γίνεται ροζ και έτσι όλο το περιβάλλον είναι ροζ- κόκκινο».