- Διαφήμιση -

Στόχος είναι όλα τα παιδιά να επιστρέψουν στα θρανία στις 7 Ιανουαρίου, σημειώνει η Βάνα Παπαευαγγέλου για το άνοιγμα των σχολείων

Το άνοιγμα των σχολείων αποτελεί προτεραιότητα, γιατί τα παιδιά έχουν μείνει πολύ καιρό εκτός του φυσικού τους περιβάλλοντος, τα θρανία. Αυτό σημείωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση για τον κορονοϊό, τη Δευτέρα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, η κα Παπαευαγγέλου επεσήμανε επιπλέον ότι δεν είναι η μετάδοση μέσα στα σχολείαιδιαίτερα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσηςπου απασχολεί την Επιτροπή των Ειδικών, αλλά το μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο στην Ελλάδα, παράγοντας που οδήγησε άλλωστε στην απόφαση για κλείσιμο όλων των σχολικών μονάδων.

-Ανακαλύψτε το νέο e-shop του Βιβλιοπωλείου ΚΟΥΚΙΔΑ-

Γιατί έκλεισαν τα σχολεία;

Υπενθυμίζεται ότι τους λόγους για τους οποίους αποφασίστηκε το κλείσιμο των σχολείων μέχρι τις 7 Ιανουαρίου είχε εξηγήσει η Βάνα Παπαευαγγέλου πριν λίγο διάστημα, στις αρχές Δεκεμβρίου.

Συγκεκριμένα, η κα Παπαευαγγέλου επεσήμανε δύο παράγοντες, με βάσει τους οποίους η Επιτροπή των Ειδικών και η κυβέρνηση οδηγήθηκαν στη συγκεκριμένη απόφαση.

1. Ο πιο σημαντικός παράγοντας είναι η κατάσταση των ΜΕΘ στα νοσοκομεία της χώρας, η οποία «δεν βελτιώθηκε και δεν θέλαμε ο ιός να κυκλοφορεί στην κοινότητα». Συγκεκριμένα, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας δήλωσε ότι οποιαδήποτε κινητικότητα μέσα και έξω από τα σχολεία θα επιβάρυνε το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα.

2. Επιπλέον, απομένουν επτά μόνο ημέρες μέχρι τις διακοπές των Χριστουγέννων και ενδεχόμενο άνοιγμα των σχολείων θα προκαλούσε αναστάτωση στα παιδιά.

Επιπλέον, επισήμανε ότι ένας ασυμπτωματικός σε κλειστό χώρο είναι αρκετός για να μεταδώσει τον ιό σε όλη την παρέα.

Η κα Βάνα Παπαευαγγέλου υπογράμμισε από την άλλη ότι σταθερή θέση της Επιτροπής αποτελεί ότι τα σχολεία, σε περίπτωση lockdown, πρέπει να κλείνουν τελευταία και να ανοίγουν πρώτα.

Επιπλέον, επεσήμανε ότι η καθολική τηλεκπαίδευση λειτουργεί αρκετά καλάόμως τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη διά ζώσης διδασκαλία.

Η Επιτροπή, σύμφωνα με την κα Παπαευαγγέλου, προσανατολίζεται σε άνοιγμα των σχολείων μετά τα Φώτα, αν και το συγκεκριμένο ζήτημα θα συζητηθεί το επόμενο διάστημα.