March 15, 2017

Η αλλαγή των συνθηκών διαβίωσης σε συνδυασμό με τις απότομες μεταβολές της θερμοκρασίας, αποτελούν την βασική αιτία για την εμφάνιση ιώσεων στα παιδιά κατά την άνοιξη. Ο συχνά κακός αερισμός των χώρων αλλά και η πολλές φορές κακή ατομική υγιεινή των παιδιών είναι οι παράγοντες που συντελούν στην εξάπλωσή τους.

Η έρευνα δείχνει ότι τα παιδιά προσβάλλονται πιο εύκολα από τις εποχιακές ιώσεις καθώς το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως και ο οργανισμός τους δεν διαθέτει όλα τα απαραίτητα αντισώματα τα οποία αποκτά σταδιακά. Επιπλέον, περνούν αρκετές ώρες σε πολυσύχναστους χώρους όπως σχολικές αίθουσες, παιδικοί σταθμοί κτλ. όπου η μετάδοση των ιώσεων είναι πολύ ευκολότερη.

Τα συνηθισμένα συμπτώματα των ιώσεων περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, βήχα και πονόλαιμο. Η εμφάνισή τους δε θα πρέπει να πανικοβάλλει τους γονείς, αν και θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον παιδίατρο τους κυρίως εάν τα συμπτώματα γίνουν πιο έντονα. Ο πονόλαιμος, που συνήθως έρχεται χρονικά πρώτος, κατά κύριο λόγο οφείλεται σε ιογενείς λοιμώξεις, και περιλαμβάνει ελαφρύ πόνο στην κατάποση, κόκκινες και φουσκωμένες αμυγδαλές και συχνά ελαφρύ πυρετό. Συνήθως τα συμπτώματα δεν κρατάνε πολύ και υποχωρούν στις 3-4 μέρες. Για τη σωστή αντιμετώπιση του πονόλαιμου δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να δίνουμε στα παιδιά αντιβίωση από μόνοι μας, παρά μόνο αν το συστήσει ο γιατρός.

Αντίθετα, οι γονείς θα πρέπει να δίνουν στα παιδιά να πίνουν άφθονα υγρά, καθώς και να χρησιμοποιούν ειδικές παστίλιες που ανακουφίζουν τον πονόλαιμο, όπως οι παστίλιες Strepsils Strawberry, που υπάρχουν στα φαρμακεία. Οι παστίλιες αυτές είναι ειδικά σχεδιασμένες ώστε να αρέσουν στα παιδιά, δεν περιέχουν αντιβίωση, και έχουν αντισηπτικές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες.

Οι γονείς είναι δύσκολο να ενεργήσουν προληπτικά ώστε να αποφύγουν τα παιδιά τους τις ιώσεις. Ούτε βέβαια μπορούν να απομονώσουν τα παιδιά από το να ζουν και να χαίρονται την κάθε στιγμή της καθημερινότητάς τους. Μέσα από κάθε τους δραστηριότητα, θα αποκτήσουν σταδιακά αντισώματα, ώστε να μπορεί να αντιμετωπίζει ο οργανισμός τους τις ιώσεις. Παρ’ όλα αυτά, για τις περιόδους του χρόνου όπου υπάρχουν επιδημίες από συγκεκριμένους ιούς, υπάρχουν κάποιοι απλοί αλλά ταυτόχρονα πολύ αποτελεσματικοί τρόποι που μπορούν να τα προφυλάξουν.

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις παιδικές αλλεργίες την Άνοιξη

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις παιδικές αλλεργίες την Άνοιξη

Ο καιρός έχει ανοίξει κι οι αλλεργίες δειλά δειλά κάνουν την εμφάνισή τους.

Μπορούν να εκδηλωθούν σε οποιαδήποτε ηλικία ακόμη και στη βρεφική. Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει, οι αλλεργίες είναι συχνότερες στα παιδιά παρά στους ενήλικες.

Τα σημαντικότερα αλλεργιογόνα της Άνοιξης, είναι οι γύρεις και τα ακάρεα της σκόνης, οι τροφές και τα δηλητήρια σφηκών και μελισσών. Οι αλλεργίες της Άνοιξης, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, είναι έξι.

Αλλεργική ρινίτιδα: Οφείλεται συνήθως στις γύρεις και τα συμπτώματά της, είναι μπούκωμα της μύτης, φτέρνισμα, καταρροή και φαγούρα. Κάνει το ποδαρικό της στο τέλος Φεβρουαρίου και κορυφώνεται τους μήνες Απρίλιο και Μάιο.
Άσθμα. Ο βήχας κι η δυσκολία στην αναπνοή είναι από τα κύρια συμπτώματα.
Αλλεργική δερματίτιδα. Εμφανίζεται μετά την επαφή του παιδιού με διάφορες χημικές ενώσεις, ζώα και γύρη φυτών με τη μορφή εξανθημάτων.
Αλλεργία στα υμενόπτερα. Το δηλητήριο των μελισσών και των σφηκών εγκυμονεί πολλούς κινδύνους και θέλει αμέσως γιατρό.
Αλλεργία από τα τρόφιμα. Τα φρούτα εποχής ευθύνονται για αυτήν και τα κυριότερα συμπτώματα είναι, δύσπνοια, φαγούρα κι αναφυλαξία.
Κνίδωση. Το καλοκαίρι και την άνοιξη πολλά παιδάκια αρχίζουν να ξύνονται. Η συγκεκριμένη αλλεργία μπορεί να προκαλέσει μεγάλο πρήξιμο, που θέλει επειγόντως γιατρό.

Αν το παιδί σας εμφανίσει μία από τις παραπάνω αλλεργίες, θα πρέπει να επισκεφθείτε το γιατρό σας ο οποίος θα σας καθοδηγήσει στην κατάλληλη θεραπεία.

 

Κατηγορία: 

Add new comment

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η sfedona.gr δεν υιοθετεί καθ' οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.