December 23, 2016

AdTech AdΣτην σημαντικότητα της ολοκλήρωσης του περιφερειακού δρόμου της Καλαμάτας αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπραςκατά την διάρκεια ομιλία του στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποίησε σήμερα στην Καλαμάτα.

 

 
   

«Με την ολοκλήρωση του περιφερειακού δρόμου της Καλαμάτας , παραδίδεται σήμερα στο σύνολό του στους πολίτες, ένα σημαντικό αναπτυξιακό έργο: ο αυτοκινητόδρομος Μορέας, ο κεντρικός οδικός άξονας της Πελοποννήσου», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, εγκαινιάζοντας την Περιμετρική Οδό Καλαμάτας και υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση βρήκε το έργο σταματημένο, από το 2013, ενώ υπήρχε η ρήτρα ότι αν δεν αποπερατωνόταν έως τον Μάρτιο του 2017.

Η κυβέρνηση, μέσω της αναθεωρημένης σύμβασης που υπογράφτηκε από τον υπουργό Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων Χρήστο Σπίρτζη, «δεν διασφάλισε μόνο την συνέχιση και ολοκλήρωση του έργου, αλλά κατοχύρωσε και το δημόσιο συμφέρον. Κάτι που οι προηγούμενες κυβερνήσεις σε καμία περίπτωση δεν είχαν φροντίσει», επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας και προσέθεσε:

«Με αυτήν την αναθεωρημένη σύμβαση το ελληνικό δημόσιο εξοικονόμησε συνολικά αποζημιώσεις ύψους πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ. Διασφαλίζοντας την ολοκλήρωση του έργου χωρίς πρόσθετα οικονομικά βάρη για τους φορολογούμενους. Παράλληλα, η αναθεωρημένη σύμβαση συμπεριλαμβάνει:

Πρώτον, την εγκατάσταση, στο προσεχές διάστημα, συστήματος αναλογικών διοδίων, με δαπάνες του παραχωρησιούχου. Αυτό το σύστημα είναι το πιο δίκαιο, αφού επιβάλλει διόδια ανάλογα με τη χρήση που γίνεται στον δρόμο και όχι με σταθερό αντίτιμο διέλευσης.

Δεύτερον, τη σύνταξη οικονομοτεχνικής μελέτης για οριζόντια μείωση των διοδίων.

Τρίτον, την υποχρέωση του παραχωρησιούχου να προχωρήσει σε παροχή κλιμακωτών εκπτώσεων, που θα φτάνουν έως και το 70% στους συχνούς τοπικούς χρήστες του αυτοκινητόδρομου.

Τέταρτον την απαλλαγή ατόμων ειδικών κατηγοριών από την καταβολή διοδίων, με χρήση ειδικής κάρτας.

 Πέμπτον, την αντιμετώπιση του ζητήματος μετακίνησης των μόνιμων κατοίκων, εκεί που δεν υπάρχει παράλληλο οδικό δίκτυο για την εξυπηρέτησή τους».

Προβλέπεται επίσης η ελεύθερη δίοδος των εκλογέων, χωρίς αντίτιμο διοδίων, την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών. «Αλλά αυτό θα αργήσετε να το χρησιμοποιήσετε, θα το κάνετε το φθινόπωρο του 2019, όταν θα γίνουν εθνικές εκλογές στην χώρα μας», είπε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στους πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί.

 «Η διαφάνεια και το δημόσιο συμφέρον, σε αυτή τη χώρα, θα κατοχυρωθούν πλήρως και δεν πρόκειται να υπάρξει η παραμικρή ανοχή στην διαφθορά», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος σε όσους διεκδικούν και θα διεκδικήσουν τα μεγάλα έργα, συμπεριλαμβανομένου του αυτοκινητοδρόμου «Μορέας», είπε ότι τα έργα ανήκουν στον ελληνικό λαό.

Σημείωσε, ταυτόχρονα, ότι δεν μπορεί να αγνοήσει το «πάρτι» που γινόταν με τα μεγάλα έργα, προσθέτοντας πως «αρκεί κανείς να δει ότι οι διεκδικήσεις παραχωρησιούχων και εργοληπτών στοίχησαν 764 εκατ. ευρώ λιγότερα».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη σημασία του έργου για την ανάπτυξη της περιοχής σε ό,τι αφορά την οικονομία της και την παραγωγή της, τη διευκόλυνση πρόσβασης των τουριστών, αλλά και την πλήρη θωράκιση της οδικής ασφάλειας.

«Παραδίδουμε σήμερα ένα σημαντικό αναπτυξιακό έργο, κατασκευασμένο με τις πιο σύγχρονες ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Ένα έργο που ολοκληρώθηκε χάρη στις προσπάθειες αυτής της κυβέρνησης και του υπουργείου Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων τόσο αναγκαίο για την αναβάθμιση ολόκληρης της Πελοποννήσου. Παραδίδουμε σε δύο χρόνια όσα οι κήνσορες της ανάπτυξης δεν υλοποίησαν πάνω από μια δεκαετία. Βγάζουμε από την απομόνωση την Καλαμάτα, τη Μεσσηνία, τη Σπάρτη, τη Λακωνία, την Αρκαδία και όλη την Πελοπόννησο. Και συνεχίζουμε με την ολοκλήρωση του οδικού δικτύου από την Πάτρα στον Πύργο και από τον Πύργο στη Μεσσηνία», προσέθεσε

 Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην «τραγική πενταετία 2010-2015 που πέρασε η χώρα» με αποτέλεσμα να χάσει το 25% του ΑΕΠ, την ανεργία να εκτοξεύεται και την παραγωγή να αποδιαρθρώνεται. Είπε ότι αυτή την κατάσταση παρέλαβε η κυβέρνηση, αντιμετωπίζοντας «στην περίοδο της σκληρής διαπραγμάτευσης, πιστωτική ασφυξία και στη συνέχεια δημοσιονομικές δυσκολίες».

«Βγαίνουμε από το τούνελ και βγαίνουμε τηρώντας τις δεσμεύσεις μας». «Δεν φοβόμαστε να διαπραγματευτούμε. Και δεν υπογράφουμε λευκά χαρτιά όπως έκαναν κάποιοι άλλοι», τόνισε ο κ. Τσίπρας, κάνοντας λόγο για τα «τελευταία δύσκολα μέτρα του δρόμου», και εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι «θα ξεπεράσουμε τον κάβο» και την πεποίθησή του ότι μετά το κλείσιμο του 2016 με θετικό πρόσημο για την οικονομία, το 2017 η χώρα θα εισέλθει σε τροχιά ανάπτυξης, που «μετά από σειρά χρόνων ύφεσης, αναμένεται να φτάσει το 2,7% για το 2017 και το 3,1% το 2018».

 

Add new comment

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η sfedona.gr δεν υιοθετεί καθ' οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.