September 30, 2016

Η 29η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς από το 2000 με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Καρδιολογικής Ομοσπονδίας και με την υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Στόχος της είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά για τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως το έμφραγμα, το εγκεφαλικό, η καρδιακή ανεπάρκεια και οι διάφορες μορφές αρρυθμίας, αποτελούν την κυριότερη αιτία θανάτου παγκοσμίως και οδηγούν σε 17,3 θανάτους σε ετήσια βάση. Εκτιμάται ότι τουλάχιστον το 80% των πρόωρων θανάτων λόγω καρδιαγγειακών νοσημάτων μπορούν να προληφθούν εάν ακολουθούμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής που περιλαμβάνει υγιεινή διατροφή και καθημερινή άσκηση.

bigstock Running Healthy Heart 86253017

Η καρδιά είναι η πιο δυνατός μυς του ανθρώπινου σώματος και έχει μέγεθος ίσο με τη γροθιά μας. Ξεκινά να χτυπά περίπου τρεις εβδομάδες μετά τη σύλληψη και μέχρι να φτάσουμε τα εβδομήντα οι παλμοί ξεπερνούν σε αριθμό τα 2,5 δισεκατομμύρια. Η καρδιά είναι ευάλωτη σε κακές συνήθειες όπως η ανθυγιεινή διατροφή ή η αναποτελεσματική διαχείριση του στρες. Το καρδιαγγειακό σύστημα μπορεί επίσης να αποδυναμωθεί εάν υπάρχει κληρονομική, εκ γενετής πάθηση. Όταν η καρδιαγγειακή λειτουργία δεν είναι ομαλή, τότε λέμε πως εκδηλώνεται η καρδιαγγειακή νόσος, ένας όρος που περιλαμβάνει οποιαδήποτε διαταραχή της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων.

Τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσουμε

- Έμφραγμα

Σε μερικές περιπτώσεις το έμφραγμα «χτυπά» αιφνιδίως και εκδηλώνεται με έντονα συμπτώματα, ωστόσο στις περισσότερες περιπτώσεις ξεκινά με ήπιους πόνους και αίσθημα δυσφορίας. Ο πάσχων συχνά δεν αντιλαμβάνεται ότι κάτι δεν πάει καλά και χάνεται πολύτιμος χρόνος έως ότου διαπιστωθεί το επεισόδιο. Τα κυριότερα συμπτώματα που συνδέονται με την εκδήλωση του εμφράγματος είναι τα εξής:

- Δυσφορία στην περιοχή του στήθους: Ενοχλήσεις που εντοπίζονται κυρίως στο κέντρο του στήθους και διαρκούν αρκετά λεπτά ή παρουσιάζουν εναλλαγές κρίσης και ύφεσης. Οι ενοχλήσεις γίνονται αισθητές ως πίεση, αίσθημα βάρους ή πόνος.

- Δυσφορία σε άλλες περιοχές του σώματος: Κυρίως στο επάνω μέρος του σώματος, όπως στα χέρια, στην πλάτη και στη μέση, στον αυχένα, στο σαγόνι ή στο στομάχι.

- Δύσπνοια: Συχνά, αλλά όχι πάντα, συνοδεύεται από τη δυσφορία στο στήθος.

- Άλλα συνοδά συμπτώματα: Κρύος ιδρώτας, ναυτία ή ζαλάδα.

Τα συμπτώματα του εμφράγματος συχνά διαφέρουν ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες. Τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες, το συνηθέστερο σύμπτωμα είναι η δυσφορία στο στήθος. Ωστόσο, οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να εκδηλώσουν δύσπνοια, ναυτία ή τάση προς έμετο και πόνο στο σαγόνι ή στη μέση.

bigstock Beautiful young blond woman su 66067081

- Εγκεφαλικό

Το καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση αποτελεί επείγουσα κατάσταση. Εάν εκδηλωθεί οποιοδήποτε από τα παρακάτω συμπτώματα τότε χρειάζεται επείγουσα ιατρική βοήθεια:

- Αιφνίδιο μούδιασμα ή αδυναμία στο πρόσωπο, στα χέρια ή στα πόδια, ιδίως εάν εκδηλώνεται στη μία πλευρά του σώματος

- Αιφνίδια σύγχυση, δυσκολία στην ομιλία ή στην κατανόηση

- Αιφνίδιες αλλοιώσεις στην όραση, στο ένα ή και στα δύο μάτια

- Αιφνίδια δυσκολία στο περπάτημα, ζαλάδα, απώλεια ισορροπίας ή δυσκολία κινητικού συντονισμού

- Αιφνίδιος έντονος πονοκέφαλος που δεν μπορεί να αποδοθεί σε προφανή αιτία.

Ένα άτομο που εκδηλώνει αυτά τα συμπτώματα πρέπει να μεταβεί άμεσα σε νοσοκομείο. Έως ότου καταφθάσει το ασθενοφόρο, η καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση μπορεί να βοηθήσει να σωθεί η ζωή του πάσχοντα.

 

ΠΗΓΗ:http://www.onmed.gr

 

 

Κατηγορία: 

Add new comment

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η sfedona.gr δεν υιοθετεί καθ' οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.