March 15, 2017

Περιγραφή

Πιάτο νοστιμότατο, θρεπτικότατο και πολύ πολύ χορταστικό!

Τι χρειαζόμαστε:

  • ½ kg γίγαντες (στο νερό από την προηγούμενη)
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • Ι πιπεριά πράσινη κέρατο ψιλοκομμένη
  • 2 καρότα κομμένα ροδέλες
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2 κουταλιές σούπας πελτέ
  • 1 φιλέτο μπακαλιάρου παστό (ξαρμυρισμένο)

Πώς το κάνουμε:

  1. Έχουμε κόψει το φιλέτο του ψαριού και το έχουμε βάλει σε μπολ στο ψυγείο για 2 μέρες να ξαρμυρίσει. Αλλάζουμε 2-3 φορές το νερό ενδιάμεσα.
  2. Βράζουμε τους γίγαντες μέχρι να μαλακώσουν (όχι να λιώσουν). Τους σουρώνουμε και τους κρατάμε στην άκρη.
  3. Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, την πιπεριά, τα καρότα, το μαϊντανό, το σκόρδο και αφού μαλακώσουν ρίχνουμε και τους γίγαντες. Προσθέτουμε τον πελτέ και ρίχνουμε λίγο νεράκι. Αλατοπιπερώνουμε. Πάνω από τους γίγαντες βάζουμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου και βράζουμε για 20’ με 25’ περίπου μέχρι να γίνει το ψάρι και να μείνει το φαγητό με το λαδάκι του.
  4. Σερβίρουμε με έξτρα φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΜΕ ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

Μουλιάζουμε τους γίγαντες από την προηγούμενη ημέρα. Τους στραγγίζουμε και τους βράζουμε σε κατσαρόλα με μπόλικο νερό, σε μέτρια φωτιά, για περίπου 40' να μαλακώσουν χωρίς να λιώσουν και χωρίς να διαλυθούν. 
Στραγγίζουμε. 
Κόβουμε σε λεπτές φέτες όλα τα λαχανικα. 
Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε 3-4 κουταλιές από το συνολικό ελαιόλαδο και σοτάρουμε όλα τα λαχανικά εκτός από τα πράσινα φύλλα των φρέσκων κρεμμυδιών, για 4-5' σε δυνατή φωτιά. Συμπληρώνουμε ζεστό νερό να σκεπάζονται τα υλικά. Αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε για 15' να μαλακώσουν οι φέτες της πατάτας. 
Τέλος, προσθέτουμε τους γίγαντες, τα μυρωδικά, τα πράσινα φύλλα των κρεμμυδιών και τον σέλινο. Όλο μαζί το βάζουμε σε ταψί. Σε αυτή τη φάση το φαγητό έχει λίγο ζουμάκι, σχεδόν μέχρι τη μέση των υλικών φτάνει. Αν έχει εξατμιστεί στο βρασμό συμπληρώνουμε λίγο ζεστό νερό. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 20'. Τότε κόβουμε σε κομμάτια τον μπακαλιάρο και τον μπήγουμε μέσα στους γίγαντες. 
Βάζουμε φέτες λεμόνι στην επιφάνεια του ταψιού. 
Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 10' επιπλέον μέχρι να πιει όλα τα υγρά του το ταψί και να μείνει σχεδόν με το λάδι του κι ελάχιστη δεμένη σάλτσα. Σαν λαδερό γίνεται.

 

Add new comment

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η sfedona.gr δεν υιοθετεί καθ' οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.