October 06, 2016

Σκιρίτιδα: ένα δάσος μαγικό, περιτριγυρισμένο από το Μαίναλο, τον Ταΰγετο και τον Πάρνωνα
 

Πεζοπορώντας 14 χιλιόμετρα μέσα στο δάσος της Σκιρίτιδας είναι σαν να ξεφυλλίζεις ένα εικονογραφημένο παραμύθι. Πυκνό δάσος, κυρίως από πεύκα, καστανιές, πλατάνια, βελανιδιές και ιτιές. Η έντονη παρουσία του νερού σε λίμνες, ρυάκια αλλά και αυλάκια νερόμυλων και νεροτριβών δημιουργούν εικόνες που μαγνητίζουν τα βλέμματα.
Η εμφάνιση του ερειπωμένου νερόμυλου που συναντάμε θα μας προξενήσει το θαυμασμό για την τέχνη και το μεράκι των μαστόρων της εποχής του. Κυκλική διαδρομή μέσα στο υπέροχο δάσος της Σκιρίτιδας με αφετηρία και τερματισμό την Βλαχοκερασιά. Το συνολικό μήκος του μονοπατιού είναι 14 χλμ. Από αυτά τα 4 χλμ. περνούν μέσα από το πυκνό δάσος, τα 6 χλμ. ακολουθούν το ποτάμι και παραπόταμους και τα υπόλοιπα 4 χλμ. περνούν από τη ράχη ενός υψώματος που αποτελεί το μπαλκόνι της περιοχής. Ο χρόνος πορείας κυμαίνεται στις 6 με 7 ώρες μαζί με τις στάσεις. Η συνολική υψομετρική διαφορά ανάβασης είναι 470 μ.
Το μονοπάτι, το οποίο έχει πολύ πυκνή σήμανση με κόκκινα σημάδια σε δέντρα και βράχια, ξετυλίγεται σαν κορδέλα γύρω από το ποτάμι! Η διαδρομή μες την καρδιά του δάσους, με τα πανύψηλα δέντρα να μας προσφέρουν το οξυγόνο τους και την δροσερή σκιά τους είναι ιδιαίτερα αναζωογονητική, ενώ για συντροφιά μας θα έχουμε τα πουλιά και κάθε μορφή ζωής που εντοπίζεται στην περιοχή. Η ομορφιά του τοπίου κάποιες φορές σε παρασύρει οπότε είναι εύκολο μέσα στο δάσος να χάσεις το μονοπάτι. Γι' αυτό συνιστούμε ιδιαίτερη προσοχή ώστε να μην αποκοπεί κανείς από την πορεία της ομάδας. Σε μερικά σημεία θα χρειαστούμε την βοήθεια σχοινιών για να σκαρφαλώσουμε και να διαβούμε μικρά περάσματα πριν φτάσουμε στη πηγή του Μελισσιού κάτω από το αιωνόβιο πλατάνι. Αφού ξεκουραστούμε και απολαύσουμε το δροσερό νερό της, ανηφορίζουμε στον αγροτικό δρόμο για να βγούμε στη ράχη δίπλα στις επιβλητικές ανεμογεννήτριες που υψώνονται στις γύρω βουνοκορφές και αποτελούν το αιολικό πάρκο της περιοχής. Η πορεία μας συνεχίζεται σε αγροτικό πλέον δρόμο προς το χωριό περνώντας από το εκκλησάκι του προφήτη Ηλία και τα κτήματα με κερασιές και καστανιές .
Δημιουργός του μονοπατιού είναι ο Τάσος Μήτσιος, γέννημα του χωριού και ψυχή του Ορειβατικού Τμήματος της ΕΥΔΑΠ, ο οποίος με απόλυτο σεβασμό στο φυσικό τοπίο, αλλά και με πολλές δυσκολίες και αντιξοότητες, διάνοιξε το μονοπάτι των 14 χλμ. μέσα στην καρδιά του δάσους της Σκιρίτιδας.
Σκιριτιδα: ένα δάσος μαγικό, περιτριγυρισμένο από το Μαίναλο, τον Ταΰγετο και τον Πάρνωνα. Έργο του δασολόγου Τ. Στεφάνου, που το 1976 έπεισε τους κατοίκους του χωριού Βλαχοκερασιά και των γύρω χωριών να φυτεύσουν πεύκα, έλατα και καστανιές κι έτσι δημιουργήθηκε ο πρώτος τεχνητός δρυμός της Ελλάδας. Η έκταση του φτάνει στις πηγές του Ευρώτα και συνεχίζει παράλληλα προς το ποτάμι. Δεν το πιστεύεις ότι είναι δημιούργημα του ανθρώπου!

Add new comment

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η sfedona.gr δεν υιοθετεί καθ' οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.