Έρχονται σαρωτικές αλλαγές στις λαϊκές αγορές Οικονομία & Επιχειρήσεις 

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Δράμιου στο Λουτράκι 13-15/10Σπορ & Χόμπι 
11 Οκτωβρίου 2017
Προσμένοντας τον προαστιακό στον ΙσθμόΑυτοδιοίκηση & Πολιτική 
12 Οκτωβρίου 2017

Έρχονται σαρωτικές αλλαγές στις λαϊκές αγορές Οικονομία & Επιχειρήσεις 

ΘΕΣΠΙΖΕΤΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ – ΟΙ 10 ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΦΕΡΝΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Καθιερώνεται ηλεκτρονικό μητρώο για παραγωγούς, επαγγελματίες και πλανόδιους. Θα γίνει επανέλεγχος όλων των παλαιών αδειών με αυστηρότερα κριτήρια για τις νέες. ΑΦΜ και κωδικός ταμειακής μηχανής θα συνοδεύουν υποχρεωτικά κάθε άδεια.

Τάξη στην άναρχη κατάσταση του υπαίθριου εμπορίου, από τις λαϊκές αγορές και τα κυριακάτικα παζάρια μέχρι τους πλανόδιους πωλητές αγροτικών προϊόντων και ζωγράφους, επιδιώκει να βάλει το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.

 Τις κυριότερες αλλαγές δημοσιεύει το «Εθνος» οι οποίες προωθούνται από τη γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή μέσα από νομοσχέδιο που θα βγει σε δημόσια διαβούλευση στο τέλος του Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κύριο μέσο για την οργάνωση και παρακολούθηση του υπαίθριου εμπορίου θα είναι η λειτουργία ηλεκτρονικού μητρώου όπου θα καταγραφούν όλοι οι κάτοχοι αδειών άσκησης δραστηριότητας στον συγκεκριμένο χώρο.

Το νέο πλαίσιο δεν θα επιτρέπει σε κανέναν να διαθέτει προϊόντα χωρίς να έχει άδεια, ενώ για την χορήγησή της καθιερώνονται αυστηρά και διαφανή κριτήρια με μόρια αλλά και εξονυχιστικούς ελέγχους.

Σκοπός είναι η καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου, των συναλλαγών κάτω από το τραπέζι για την αδειοδότηση, της φοροδιαφυγής αλλά και της αισχροκέρδειας.

Η γενική γραμματεία Εμπορίου χρησιμοποιώντας στοιχεία από το Taxis υπολογίζει τους παραγωγούς αγροτικών προϊόντων στις λαϊκές αγορές σε 15.000 με 20.000 και τους επαγγελματίες πωλητές αγροτικών προϊόντων σε 10.000 με 11.000.

Οι βασικότερες αλλαγές

1. Θεσπίζεται και δημιουργείται ηλεκτρονικό μητρώο με τους κατόχους αδειών πωλητών σε λαϊκές αγορές, πλανόδιο και στάσιμο εμπόριο αγροτικών και βιομηχανικών προϊόντων.

2. Στο μητρώο θα καταγράφονται τα είδη πώλησης, οι ποσότητες και η χρονική διάρκεια της δραστηριότητας.

3. Άδειες αριθμημένες και προσωποποιημένες, με ΑΦΜ, αριθμό ταμειακής μηχανής.

4. Χορήγηση αδειών με μόρια και κοινωνικά κριτήρια.

5. Η αδειοδότηση θα γίνεται από τους δήμους διαμονής των παραγωγών, επαγγελματιών και λοιπών υπαίθριων εμπόρων.

6. Οι θέσεις στις λαϊκές αγορές θα κατανέμονται από τις Περιφέρειες.

7. Οι επαγγελματίες πωλητές λαϊκών αγορών θα πωλούν τα προϊόντα τους σε μια Περιφέρεια.

8. Οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων θα πωλούν τα προϊόντα τους είτε σε δύο έως τρεις Περιφέρειες της επιλογής τους είτε σε όλη τη χώρα (υπό εξέταση τα δύο σενάρια).

9. Θεσπίζεται πλαίσιο για αγορές χωρίς μεσάζοντες.

10. Άδειες θα παίρνουν ακόμη και οι πλανόδιοι χειροτέχνες καλλιτεχνίας (π.χ. ζωγράφοι) αλλά και οι χειροτέχνες βιομηχανικών προϊόντων.

Νέο θερμό φθινόπωρο για την ελληνική οικονομία

Στο ηλεκτρονικό μητρώο θα καταχωρισθούν και όσοι ήδη  έχουν άδειες. Με τον τρόπο αυτό θα γίνουν και οι απαραίτητες διασταυρώσεις προκειμένου να επιτευχθεί ξεσκαρτάρισμα από παράνομους ή και από κατόχους δύο και τριών αδειών.

Οι άδειες θα έχουν μοναδικό αριθμό θα συμπεριλαμβάνουν τον κωδικό ταμειακής μηχανής τον ΑΦΜ και δεν θα μπορούν να μεταβιβαστούν από τους κατόχους τους σε άλλους.

Οι διατάξεις θα προβλέπουν αυστηρά πρόστιμα για παραβάτες ενώ αναμένεται να γίνει και αλλαγή στην κατανομή του ημερήσιου τέλους με το μεγαλύτερο ποσοστό να κατευθύνεται στους δήμους, στις Περιφέρειες και το μικρότερο στα Σωματεία.

Το ημερήσιο τέλος θα αφορά τις λαϊκές αγορές και κυμαίνεται από 2 έως 4 ευρώ ανά πωλητή.

3 Comments

  1. Ο/Η Πάνος λέει:

    Η δημοτική αρχή στην Κόρινθο είναι τόσα χρόνια ανίκανη να βρεί κατάλληλη τοποθεσία για τη λαϊκή αγορά τα Σάββατα, ταλαιπωρεί τους πολίτες, δημιουργεί κυκλοφοριακό χάος στην πόλη και αποκλείει παρανόμως ιδιωτικούς χώρους χωρίς την έγκριση απο την Τροχαία. Η πρόταση είναι να γίνεται η λαϊκή στην πλατεία περιβολάκια, ακόμα και μετά την όποια ανακατασκευή της. Η κεντρική πλατεία της Κορίνθου παρέχει μεγάλο χώρο, εύκολη πρόσβαση με τα πόδια και τη συγκοινωνία αλλά και εύκολη διαφυγή των οχημάτων (μεγάλοι δρόμοι περιμετρικά). Επιπλέον θα είναι πιο ελεγχόμενη η καθαριότητα στο κέντρο μετά τη λήξη της συγκριτικά με τις απομακρυσμένες μικρότερες παράπλευρες οδούς που κανείς απο το Δήμο δε πάει να σκουπίσει τώρα. Σε πάρα πολλές ευρωπαϊκές πόλεις η λαϊκή αγορά ανέκαθεν πραγματοποιείται σε κεντρικές πλατείες χωρίς κανένα πρόβλημα.

  2. Ο/Η Δημήτρης λέει:

    Μακάρι ο Δημος και η Περιφέρεια να αυστηροποιησουν τους ελεγχους,να κάνουν σωστα τους ελεγχους και να εφαρμοζεται ο νομος σε καθε περιπτωση και όχι μόνο επιλεκτικά.
    Επισης η εφορία να κανει ελεγχους χωρις να «πεφτει συρμα» για να εντοπιζονται οσοι δεν εχουν ταμειακες μηχανες και οσοι δουλευουν χωρις αδεια.
    Και φυσικα οφειλουν και οι παραγωγοι και εμποροι να σεβονται τους κοινοχρηστους χωρους και οταν τελειωνει η λαικη αγορα,να μην αφηνουν στους δρομους πεταμενα και πατημενα ζαρζαβατικα ή σκουπιδαριο..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *